stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Victor Boştinaru: Avem la Bruxelles un mai bun 'român' în persoana lui Jean-Claude Juncker

victor bostinaru

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, consideră că opţiunile şi discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul de la Strasbourg reprezintă o viziune fundamentală asupra viitorului UE, dar şi al României.

"Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi partidele româneşti au promis că vor organiza o astfel de dezbatere, pentru ca atunci când Juncker îşi va prezenta viziunea sa asupra Stării Uniunii să avem deja o poziţie ca ţară, pe care să o susţinem şi să o apărăm cu toţii. Doar că, în spirit tipic românesc, de la Traian Băsescu încoace, promisiunile au ţinut foarte puţin sau au servit mai degrabă polemicii interne. Această pasiune bolnăvicioasă pentru continuarea luptelor politice ne-a împiedicat să ne mai aducem aminte că ar fi trebuit să hotărâm ce vrem de la viitorul Uniunii Europene, înainte să ne plângem de aşa-zisul dictat al Bruxelles-ului sau în legătură cu faptul că statele mari şi-ar impune mereu poziţia", a opinat Boştinaru, într-o declaraţie de presă.

Potrivit acestuia, România a avut această şansă şi, mai mult decât atât, a fost invitată explicit şi implicit, inclusiv de către preşedintele Jean-Claude Juncker, să contribuie la această dezbatere. "Numeroasele referinţe la ţara noastră din discurs şi mesajele transmise confirmă acest lucru. Am ratat această şansă! Însă, mai grav decât atât, am acceptat a nu ştiu câta oară, să fim doar obiectul viitoarelor decizii când aveam şansa istorică de a fi contribuit la viitorul nostru european comun. Nu mă gândesc mai departe de recenta vizită a preşedintelui Macron la Bucureşti, unde liderii noştri au discutat orice în afară de subiectul numit viitorul Uniunii Europene, deşi preşedintele Macron este un susţinător fervent al Europei cu mai multe viteze, în timp ce preşedintele României şi Guvernul, cel puţin în aparenţă, s-au declarat împotriva acestui scenariu. Dacă vom continua pe această linie riscăm să ratăm şi Preşedinţia românească a Consiliului în 2019 şi vom rata, probabil, şi viitorul Politicii de Coeziune sau negocierile pentru bugetul Uniunii post 2020. Constatarea amară este că doar cu propoziţii scurte şi mai degrabă goale de conţinut, liderii României nu au cum să facă din ţara noastră acum, la apropierea celor 100 de ani de la Marea Unire, un actor important al Uniunii Europene, chiar dacă, de altfel, condiţiile externe sunt întrunite. Ironia este însă că avem la Bruxelles un mai bun 'român' în persoana lui Jean-Claude Juncker", a arătat Victor Boştinaru, conform Agerpres.

Eurodeputatul român a intervenit în cadrul dezbaterii de la Strasbourg pentru a sublinia viziunea social-democraţilor europeni ca soluţie la crizele din interiorul UE. "Domnule preşedinte Jean-Claude Juncker, vreau să vă mulţumesc astăzi pentru curajul, viziunea şi înţelepciunea discursului dumneavoastră, dar mai ales pentru forţa de a vă opune celor care favorizau mai degrabă divizarea şi dublele standarde în proiectul Europei cu mai multe viteze. Vă împărtăşesc, în numele delegaţiei române, în numele grupului meu şi în numele ţării mele, ideile şi viziunea şi vă asigurăm de tot sprijinul. Dacă ne uităm la discursul dumneavoastră sunt de acord că în politica externă, la securitate şi apărare, Europa poate fi un jucător serios şi important numai dacă suntem uniţi, dacă vorbim cu o singură voce şi dacă există încredere completă între toţi membrii. Dacă ne uităm la Politica de Coeziune, aceasta este fundamentală pentru punerea în practică a principiului solidarităţii şi al reducerii disparităţii. De aceea, vă rog să acordaţi atenţie continuării acestui instrument fundamental al Uniunii. Unitate şi solidaritate înseamnă că nu există standarde duble: în cazurile de cooperare consolidată, că Schengen-ul nu poate fi refuzat atunci când sunt îndeplinite condiţiile, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu poate continua dacă nu este necesar iar calitatea alimentelor este aceeaşi pentru toţi", a spus Boştinaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.