Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ciutacu, 'înspăimântat' de conferinţa lui Kovesi: 'Nu credeam că există un om care să mintă mai senin decât Băsescu'

victor ciutacu

Jurnalistul Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii Ediţia de seară de la România TV, analizează într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO conferinţa de presă susţinută miercuri seara de Laura Codruţa Kovesi. Ciutacu afirmă că şefa DNA a minţit în cel puţin trei răspunsuri la întrebările reporterilor, însă a reuşit să-şi mobilizeze din nou susţinătorii. Jurnalistul analizează şi posibilele efecte instituţionale ale conferinţei de presă.

Vezi şi: Mişcarea de PR a şefei DNA, şah la Tudorel Toader (OPINIE)

Reporter: - Cum vi s-a părut conferinţa de presă de la DNA, unică în mandatul lui Kovesi?

Victor Ciutacu: - Kovesi a punctat foarte tare prin faptul că nimeni nu o credea capabilă să reziste. Până acum, toţi îi reproşam că dă numai interviuri aranjate, la posturi partenere şi prietene, şi că nu e în stare să facă faţă unui interviu pe bune sau unei conferinţe de presă. Se vede că a fost brifată, trainuită şi aşa mai departe. De aia l-a trimis la înaintare pe Onea, ca să aibă timp să se pregătească ea. A punctat foarte tare prin faptul că adulatorii ei admiră faptul că a rezistat, a explicat, a fost puternică şi luptătoare. Şi-a consolidat electoratul, cum s-ar zice. E exact cum făcea Băsescu, când era el viteaz şi smardoi. Noi ne urcam pe pereţi şi ceilalţi aveau impresia că e Dumnezeu. Pe mine m-a înspăimântat faptul că minte fără să clipească, mai ceva decât Băsescu. E uluitor. Eu nu credeam că există un om care să mintă mai senin decât Băsescu.

Reporter: - La ce minciuni vă referiţi, mai exact?

Victor Ciutacu: - Vă dau exemple concrete de minciuni. Două au fost în dialogurile cu Berta (Berta Popescu, reporterul RTV - n.r.). Primul dintre ele a fost momentul în care a spus că Inspecţia Judiciară a consfinţit, printr-un raport de expertiză, că înregistrările cu ea au fost trucate, contrafăcute prin metoda juxtapunerii. Există document al Inspecţiei Judiciare, pe care o să-l arăt şi eu diseară, din care a citit şi Badea aseară, care spune exact invers: înregistrările nu au fost modificate prin metoda juxtapunerii. Oamenii ăia spun că înregistrarea nu a fost trucată, iar ea spune fără să clipească: există un document al Inspecţiei Judiciare care spune că înregistrarea a fost trucată. E şocant. Nu poţi să faci din alt negru şi din negru alb decât dacă eşti Băsescu sau, mai nou, Kovesi. Al doilea moment a fost tot în dialogul cu Berta, când a negat existenţa mail-ului trimis către subordonaţi, în care i-a făcut laşi, trădători, după publicarea înregistrărilor. Ăla există în formă printată în toate redacţiile din România. Mai mult decât atât, este menţionat în acelaşi raport al Inspecţiei Judiciare, în care spune că Kovesi a folosit un ton jignitor la adresa colegilor ei. Iar ea spune că mail-ul nu există. Al treilea moment de minciună şocantă a fost când a spus că ea nu s-a întâlnit niciodată cu Tudorel Toader, cu excepţia întâlnirilor instituţionale de la CSM. Toţi am dat live când i-a chemat Tudorel Toader la el pe Kovesi şi pe Lazăr. Ălea două cu documentele mai înţeleg, avea un motiv, dar asta de ce să o spui, când a dat toată lumea la televizor?

Reporter: - Care sunt punctele pozitive ale conferinţei?

Victor Ciutacu: - Aspecte pozitive au fost doar în contextul publicului ei. Ăia care o detestă sau sunt convinşi că nu are ce căuta în fruntea DNA nu au fost convinşi. Dar ăştia ai ei s-au consolidat.

Reporter: - Cum credeţi că va influenţa conferinţa de aseară evoluţia instituţională a situaţiei, în contextul unei posibile cereri de revocare?

Victor Ciutacu: - Ea a făcut-o ca să puncteze înainte să vină Tudorel Toader, să fie opinia publică umflată în favoarea ei şi împotriva unei eventuale decizii de revocare. Eu nu cred că se schimbă foarte multe, pentru că nu cred că domnul Tudorel Toader are curaj să facă un gest. Până nu văd o hârtie semnată de Tudorel Toader, eu nu-l mai cred.

Reporter: - Decizia finală e la Tudorel Toader, nu la Liviu Dragnea?

Victor Ciutacu: - Părerea mea e că la Liviu Dragnea, dar nici Dragnea nu e un monument de curaj. L-aţi văzut luând decizii strategice în afara propriului partid? Eu nu am văzut niciunul care să fi încercat să facă pace cu Sistemul şi care să nu fi luat ţeapă. Toţi cei care au făcut blat au ajuns la puşcărie sau sunt în drum spre.

Reporter: - Dacă totuşi va exista propunera de revocare, cum credeţi că va evolua situaţia.

Victor Ciutacu: - E clar că Laura Codruţa Kovesi se conturează ca un candidat redutabil împotriva lui Iohannis sau în locul lui Iohannis. Deci o eventuală execuţie a Codruţei Kovesi i-ar putea folosi în sensul că el e încă prins cu dosarul ăla cu casa. Pe de altă parte, s-ar putea ca o mare parte din electoratul lui să se mute la ea dacă o dă afară. Ăia de pe Facebook oricum îl acuză de blat cu Dragnea pentru că a numit-o pe Dăncilă. Ăia şi-ar putea găsi comandatul. Din 2004, de la Băsescu, s-au tot câştigat alegeri pe lupta împotriva corupţiei. Până şi Iohannis le-a câştigat la fel. Presupunând că Iohannis semnează hârtia, ce ştie să facă Kovesi? Se duce procuror la DIICOT Sibiu? Rezultatele ei de procuror, înainte să fie şefă, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Care e marele dosar instrumentat de procurorul Kovesi de la DIICOT Sibiu? Ăla al lui Clămparu, pe care l-a scăpat şi a fugit din ţară.

Reporter: - Deci dincolo de interesul nobil al luptei anticorupţie, e şi un interes pentru Klaus Iohannis să o ţină ocupată pe Kovesi la DNA până în 2019?

Victor Ciutacu: - Sau să o termine. Există şi varianta asta, să-i dea drumul din braţe şi pe urmă să dea drumul la câini pe ea. Neamţul e un tip pragmatic. Nu face el multe şi spectaculoase gesturi, dar interesul şi-l ştie. Nu a fost degeaba şef toată viaţa.

Reporter: - Credeţi că Sebastian Ghiţă va veni cu vreo dovadă a vizitei făcute de Laura Codruţa Kovesi acasă la el?

Victor Ciutacu: - Nu am nici cea mai vagă idee. Mai bine de un an de zile, de la plecarea lui din ţară, eu nu am vorbit niciodată cu Sebi. Nici măcar pe WhatsApp sau prin sms. Până duminica trecută, când m-am trezit că m-a sunat să mă anunţe că e disponibil să intre la televizor. Eu i-am zis că dacă are poze, filme cu Kovesi de acasă, din vie, şi nu le dă, e fraier. Dacă încă mai speră la o înţelegere cu sistemul, o să-şi ia ţeapă.

Vezi şi: ATENȚIE! Pericolul din sucurile fresh. Cinci lucruri de care trebuie să ții cont .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.