Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: România trebuie să apere politica de coeziune în proiectul de viitor al UE

Riscurile privind reducerea fondurilor pentru politica de coeziune și nevoia ca România să se implice activ în apărarea acestui mecanism european au fost principalele concluzii ale dezbaterii "Viitorul politicii de coeziune europene" organizate la Bruxelles, de europarlamentarii Victor Negrescu și Viorica Dăncilă. La evenimentul care a avut-o ca invitat special pe Comisarul European Corina Crețu au participat peste 70 de reprezentanți ai administrației publice locale din România.

”La 60 de la semnarea Tratatului de la Roma se pune sub semnul întrebării unul din principiile fondatoare ale Uniunii Europene: solidaritatea prin politica de coeziune. Riscurile sunt foarte mari în contextul discuțiilor despre viitorul cadru bugetar, de aceea este important ca România să se manifeste pentru a apăra politica de coeziune în proiectul de viitor al Uniunii Europene. De aceea, a fost foarte importantă prezența aleșilor locali la Bruxelles, alături de care am susținut punctul nostru de vedere în fața reprezentanților Comisiei Europene, ai Parlamentului European, Comitetului Regiunilor și a Partidului Socialiștilor Europeni", a explicat importanța dezbaterii europarlamentarul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

O altă temă centrală a dezbaterii a fost atragerea fondurilor europene în legătură cu care europarlamentarul român a expus o serie de proiecte de simplificare susținute în programul de guvernare și care au ca menire facilitarea accesului la resursele financiare europene.

„Atragerea fondurilor europene a fost îngreunată de prea multă birocrație. Pentru aceleași surse de finanțare în România se cer de zeci de ori mai multe documente decât în alte țări europene. Am ucis absorbția cu birocrația excesivă. În programul nostru de guvernare există numeroase soluții de simplificare, iar primul pas este legea privind achizițiile publice, de importanță națională, care va permite implementarea mai rapidă a marilor proiecte de infrastructură", a completat vicepreședintele PSD, Victor Negrescu.

În cadrul dialogului, Corina Crețu a expus o serie de măsuri privind absorbția fondurilor comunitare și deblocarea proiectelor existente.

”Avem nevoie de o schimbare de legislație. Am fost bucuroasă să îl aud pe domnul președinte Liviu Dragnea spunând că se va lucra la o legislație de simplificare, mai ales în domenii importante, precum Apărarea, Infrastructura, Sănătatea. Această simplificare la care noi lucrăm, la nivel european, trebuie să meargă mână în mână cu nivelul național, pentru a accelera implementarea investițiilor. Prin accelerarea procedurilor, selecția va dura mai puțin. De acum înainte fiecare zi contează, fiecare oră”, a arătat comisarul european în cadrul dezbaterii.

Răspunzând la o întrebare adresată de aleșii locali prezenți la eveniment, privind rata mare a proiectelor blocate în justiție, Corina Crețu a dat ca exemplu modelul polonez de rezolvare mult mai rapidă a litigiilor: ”Foarte multe proiecte au fost blocate în justiție, pentru că a devenit un sport național ca cel care nu câștigă să conteste în justiție. Până la urmă, nimeni nu-i poate lua dreptul celui care a pierdut să conteste, dar cred în modelul polonez, acela care prevede că orice litigiu legat de fonduri europene să se ducă la o comisie specială de la nivelul tribunalului, responsabilă doar de rezolvarea contestațiilor. Și în maxim 3 luni aceste procese să fie elucidate. Avem cazuri de proiecte unde s-a dat verdictul în justiție după 7 ani, deci banii s-au pierdut. Nu ne putem permite luxul de a abandona școli, spitale, drumuri doar pentru că doi oameni sau două companii se ceartă în instanță. Este nevoie de legislația care să permită înființarea acestui departament special de soluționare rapidă a litigiilor”.

La eveniment au mai luat parte și europarlamentarii Sorin Moisa, Maria Grapini, Andi Cristea, Claudia Țapardel și Doru Frunzulică.

content-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.