Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, previziune pe scena politică: 'Vor fi alegeri anticipate, dar nu şi scrutin pentru primari în două tururi'

ponta pro romania

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat vineri într-o conferinţă de presă la Reşiţa că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în România, dar nu şi scrutin pentru primari în două tururi, întrucât PNL nu şi-ar dori acest lucru.

"Sunt convins că vor face alegeri anticipate, pentru că sunt convins că la 1 septembrie nu vor aplica mărirea prevăzută de lege pentru pensii, nu vor da banii de alocaţii, nu vor mări salariile la profesori şi pentru închiderea bugetului s-ar putea să umble la taxe şi la impozite. Bugetul, m-am uitat foarte, foarte atent pe el, împreună cu alţi colegi care ştiu să facă bugete, bugetul, aşa cum a fost el, de aia a şi fost prin angajarea răspunderii, ţine şase-şapte luni, mai mult nu. Şi atunci, au nevoie de alegeri până atunci. Dacă îi prind alegerile după ce se sparge gogoaşa asta cu bugetul şi după ce se confruntă cu problema pensii-salarii-alocaţii, probabil că atunci chiar iau bătaie la alegeri şi vor fi ca Guvernul Cioloş. Guvernul Cioloş, dacă făcea alegeri în mai-iunie, încă era popular. Le-au lăsat în decembrie şi aţi văzut ce s-a întâmplat", a afirmat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, liderul Pro România consideră că PNL nu îşi doreşte alegeri pentru primari în două tururi, dar că liberalii s-au folosit de angajarea răspunderii în cazul acestui proiect de lege pentru ca PSD să depună moţiune de cenzură şi, dacă aceasta ar trece, ar fi deschisă calea pentru procedura alegerilor anticipate.

Citește și: Calculele din Parlament: PSD și UDMR nu au suficiente voturi să răstoarne Guvernul Ludovic Orban

Victor Ponta susţine că PSD şi UDMR nu au suficiente voturi să treacă moţiunea de cenzură şi atunci se va ajunge la situaţia în care liberalii să voteze împotriva propriului guvern, aşa cum s-a întâmplat cu PSD în 2017, "ceea ce înseamnă că se fac de râs total".

Preşedintele Pro România a mai spus că dacă moţiunea nu va fi votată, PSD va contesta la Curtea Constituţională legea privind alegerea primarilor în două tururi, ţinând cont că există o decizie a CCR din 2012 potrivit căreia legislaţia electorală nu poate fi modificată cu şase luni înainte de alegeri.

"Deci, ei nu vor alegeri în două tururi, ei se gândesc că sunt noul PSD, că cei mai mulţi primari de la PSD vor pleca la PNL şi le convine chestia asta. În două tururi se complică lucrurile şi pentru PNL şi pentru PSD, pentru că atunci intră USR şi Pro România mult mai puternic în joc. Iar pentru consilii judeţene, dacă voiau, îşi puneau în legea de ieri, să schimbe sistemul. Oricum, e aberant - tu spui că la primari trebuie două tururi şi ai lăsat un tur la preşedinţii de consilii judeţene? (...) Deci, nu cred că avem în două tururi, cred că rămânem cu preşedinţii de consilii pe sistemul de baroni, doar că o să schimbăm nişte baroni PSD cu baroni PNL şi cred că dacă nu fac alegeri anticipate înainte de 1 septembrie, vor pierde alegerile la termen", a apreciat Victor Ponta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.