Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie controversată în Pakistan: Shehbaz Sharif devine prim-ministru, în ciuda contestațiilor susținătorilor lui Imran Khan

Deccan Herald
Shehbaz Sharif

Shehbaz Sharif a fost ales prim-ministru al Pakistanului, duminică, de Adunarea Naţională, în urma ultimelor alegeri legislative, rezultatul cărora a fost contestat în mod virulent de susţinătorii lui Imran Khan, scrie AFP.

Deja şef al guvernului din aprilie 2022 până în august 2023, Shehbaz Sharif, în vârstă de 72 de ani, a fost ales cu 201 de voturi faţă de 92 ale lui Omar Ayub Khan, candidatul susţinut de fostul premier Imran Khan, la trei săptămâni după alegerile din 8 februarie, viciate de suspiciunea de fraudă, conform Agerpres.

Închis din august şi condamnat la pedepse grele, Imran Khan susţine că alegerile au fost fraudate, la iniţiativa puternicei armate, pentru a împiedica partidul său să revină la putere.

Pentru a reveni la putere, Shehbaz Sharif şi partidul său, Liga Musulmană din Pakistan (PML-N), au încheiat un acord de coaliţie cu rivalul lor istoric, Partidul Popular Pakistan (PPP) al lui Bilawal Bhutto Zardari, şi alte câteva partide mici.

În schimb, fostul preşedinte Asif Ali Zardari (2008-2013), soţul fostului premier asasinat Benazir Bhutto şi tatăl lui Bilawal, a fost desemnat de PPP drept candidat comun la preşedinţie.

Sesiunea parlamentară de duminică a fost furtunoasă şi marcată de schimburi de invective cu susţinătorii foarte popularului Imran Khan, care l-a precedat pe Shehbaz Sharif în funcţia de prim-ministru între 2018 şi 2022, înainte de a fi înlăturat printr-o moţiune de cenzură.

Fratele mai mic al lui Nawaz Sharif, care a fost el însuşi prim-ministru de trei ori, Shehbaz Sharif urmează să depună jurământul luni pentru un mandat de cinci ani.

Cu toate acestea, niciun prim-ministru din Pakistan nu a dus până la capăt mandatul de cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.