Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie cu zeci de ani întârziere: Despăgubiri de 100.000 de lire sterline pentru pacienții infectați cu HIV și hepatita C cu produse de sânge contaminate

lira sterlina

Pacienții care au fost infectați cu HIV și hepatita C prin intermediul unor produse de sânge contaminate importate din America primesc despăgubiri de 100.000 de lire sterline din partea guvernului. Se crede că aproximativ 2.400 de persoane au murit din această cauză, potrivit Sky News.

Guvernul a fost de acord să ofere despăgubiri de 100.000 de lire sterline victimelor scandalului sângelui infectat. Această decizie vine după zeci de ani de campanii și după ce guvernul a negat responsabilitatea.

Anunțul a fost primit cu opinii pro și contra, deoarece, în timp ce supraviețuitorii vor primi acum ajutorul și recunoașterea mult așteptate, mulți alții au murit deja și, în afară de soți, rudele celor decedați nu vor primi compensații.

Scandalul a fost catalogat drept cel mai grav dezastru de tratament din istoria NHS.

Pacienții au fost infectați cu HIV și hepatita C prin intermediul unor produse sanguine contaminate importate din America și se crede că aproximativ 2.400 de persoane au murit din această cauză.

Andrew Evans, în vârstă de 45 de ani, este una dintre cele aproximativ 4.000 de victime care au supraviețuit. După anunț, el a declarat: „Evident, este o sumă de bani foarte binevenită. Dacă împărțiți 100.000 de lire sterline pe parcursul a 40 de ani de infectare, înseamnă 2.500 de lire sterline pe an. Pentru mine personal, voi putea face ceea ce îmi doresc cel mai mult, adică să asigur viitorul familiei mele. Dar sunt, de asemenea, foarte conștient de oamenii care nu pot face acest lucru în acest moment”.

Andrew a fost infectat prin tratamente pentru hemofilie la vârsta de cinci ani cu HIV și hepatita C și a dezvoltat SIDA la vârsta de 16 ani.

Părinții săi l-au dus la Disneyland într-un scaun cu rotile, crezând că va fi ultima lui vacanță. A fost salvat datorită progreselor înregistrate în tratamentele împotriva SIDA, dar, pe tot parcursul copilăriei, și-a ținut situația medicală secretă față de prietenii săi de la școală.

El a spus: „Cred că motivul a fost stigmatizarea totală și absolută care era atașată HIV la acea vreme. Aveam prieteni care se trezeau când primeau pachete urâte în cutia poștală, cu „gunoiul SIDA” scris cu graffiti pe toată casa lor. Așadar, am ținut totul complet secret. Nu am spus nimănui la școală. Nu le-am spus nici măcar celor mai buni prieteni ai mei, până când a devenit absolut evident că eram bolnav și nu am mai putut ascunde acest lucru”.

După zeci de ani de campanie, o anchetă a fost lansată în iulie 2018. Foști secretari ai sănătății și premierul Sir John Major au depus mărturie, dar nimeni nu și-a asumat responsabilitatea, iar Sir John i-a descris pe cei care s-au infectat ca având „un ghinion incredibil”.

Militanții au susținut că a fost vorba de incompetență, o metodă nechibzuită de colectare a plasmei de sânge în SUA, care a folosit donatori riscanți, cum ar fi deținuții din închisori și consumatorii de droguri. Produsul de coagulare a sângelui numit Factor VIII a adunat plasmă de la până la 40.000 de donatori, adăugând un risc suplimentar de contaminare a loturilor.

Sir Brian Langstaff, președintele anchetei, a recomandat acordarea imediată de compensații pentru victimele supraviețuitoare și pentru soții și soțiile celor care au murit, din cauza „suferinței fizice și psihice profunde”.

Acum, guvernul le oferă câte 100.000 de lire sterline.

Premierul Boris Johnson a declarat: „Deși nimic nu poate compensa durerea și suferința îndurate de cei afectați de această tragică nedreptate, luăm măsuri pentru a face dreptate victimelor și celor care și-au pierdut în mod tragic partenerii, asigurându-ne că vor primi aceste plăți intermediare cât mai repede posibil. Vom continua să fim alături de toți cei afectați de această tragedie îngrozitoare și doresc să aduc personal un omagiu tuturor celor care au luptat cu atâta hotărâre pentru dreptate”.

Cu toate acestea, nu există încă nimic pentru persoane precum Lauren Palmer, în vârstă de 38 de ani, care și-a pierdut ambii părinți în urma scandalului, când avea doar nouă ani. Tatăl lui Lauren, Stephen, a primit Factorul VIII și a murit de SIDA în august 1993. El o infectase fără să știe pe mama ei, care a murit în aceeași lună.

Guvernul intenționează să facă plăți către cei care au fost infectați și către partenerii îndurerați din Anglia până la sfârșitul lunii octombrie. Aceleași plăți vor fi făcute și în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Intenția este ca plățile să fie scutite de taxe și să nu afecteze alte beneficii financiare pe care le-ar putea primi o persoană. Aceasta este o victorie obținută cu greu pentru unii, dar cu zeci de ani întârziere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.