Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie fără glorie! Germania refuză să-l felicite pe Vladimir Putin, iar Marea Britanie îl acuză că se comportă ca un 'Stalin modern'

reuters.com
vladimir putin

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că nu îl va felicita pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru realegere, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt pentru ziarul berlinez Tagesspiegel, potrivit DPA, scrie AGERPRES.

"Nu va exista nicio scrisoare către Putin", a declarat purtătoarea de cuvânt Cerstin Gammelin, citată de publicaţie.

"Astăzi mă gândesc la oamenii din Rusia care luptă pentru libertate şi democraţie şi care trăiesc în pericol constant din partea regimului lui Putin. Nu îi vom uita pe aceşti oameni curajoşi", a transmis Steinmeier într-o postare de duminică pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

Ministerul de Externe german declarase anterior tot pe X că "pseudo-alegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte, rezultatul nu surprinde pe nimeni".

"Regimul lui Putin este autoritar. El se bazează pe cenzură, represiune şi violenţă", a adăugat diplomaţia germană.

La alegerile prezidenţiale anterioare din Rusia, din 2018, Steinmeier l-a felicitat pe Putin, menţionează DPA.

Marea Britanie îl acuză că se comportă ca un 'Stalin modern'

La rândul său, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, l-a acuzat pe Vladimir Putin că se comportă ca "un Stalin modern", după ce, în urma alegerilor din Rusia, liderul de la Kremlin şi-a consolidat şi mai tare controlul asupra puterii după înăbuşirea oricărei opoziţii reale.

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a declarat că alegerile nu au fost "libere şi corecte", după ce primele rezultate de duminică au arătat că Putin a câştigat aproape 88% din voturi.

Rezultatul, publicat de Comisia Electorală Centrală a Rusiei, ar fi un record pentru Putin, care îşi prelungeşte puterea, ce durează de aproape un sfert de secol, cu încă un mandat de şase ani la Kremlin.

Putin, care a salutat victoria sa ca un indiciu al "încrederii" şi "speranţei" în el, s-a confruntat cu concurenţa a doar trei candidaţi, care nu i-au criticat guvernarea şi nici invazia din Ucraina. Toţi contracandidaţii autentici au fost împiedicaţi să participe la vot.

Principalul opozant, Aleksei Navalnîi, a murit într-o închisoare arctică luna trecută, iar alţi critici sunt fie în închisoare, fie în exil.

Între timp, monitorizarea independentă a alegerilor a fost extrem de limitată, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nefiind invitată să aibă observatori la scrutin, care a durat de vineri până duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.