DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Victorie în Parlamentul European: Mai multe mandate pentru România după Brexit

parlamentul european

Astăzi, Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) a Parlamentului European a votat pozitiv amendamentele eurodeputatei Claudia Țapardel la Raportul privind Compoziția PE după ieșirea Marii Britanii din UE, care vizau creșterea numărului de mandate alocate României în PE de la 32 la 33.

Citeşte şi: Dragnea, replică fulger pentru Iohannis pe componenţa Guvernului: 'Votul din CEX va fi RESPECTAT...'

„Acest lucru reprezintă nu doar un vot adițional, ci și o voce în plus care să reprezinte interesele cetățenilor români în cadrul Parlamentului European,” a declarat europarlamentarul român după votul de azi, potrivit unui comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Pornind de la ideea că legislativul de la Bruxelles va avea nevoie din 2019 de o nouă formulă de calcul a mandatelor pentru fiecare delegație, aceasta a solicitat în numele Grupului Socialiștilor și Democraților ca România să redobândească locul pierdut în 2014 ca urmare a aderării Croației, precum și redistribuirea mandatelor în baza ponderii demografice a statelor membre.

„Începând cu următoarea legislatură 2019-2024, delegația română va fi mai puternică în Parlamentul European iar România va avea o putere sporită la nivel European. Astăzi am obținut o victorie de etapă pentru țara noastră în ceea ce privește viitoarea redistribuire a celor 73 de mandate rămase libere după plecarea colegilor britanici în 2019, România urmând să primească în următorul legislativ un loc în plus față de cele 32 existente.

Încă de la începutul discuțiilor și negocierilor pe acest dosar important, am militat pentru ca România să aibă o voce mai puternică în Parlamentul European, mai ales în raport cu statutul său de cea de-a șase cea mai populată țară din UE după ieșirea Marii Britanii din UE, așa cum se întâmplă deja în Consiliu. Cred că țara noastră are toate elementele de a fi un lider european și mă bucur foarte mult că și celelalte țări au recunoscut acest lucru printr-un vot pozitiv la amendamentele pe care le-am depus la Raportul privind Compoziția PE după alegerile din 2019.” a declarat aceasta direct din Comisia pentru Afaceri Constituționale.

Repartizarea între statele membre a locurilor din Parlamentul European după ieșirea Marii Britanii este unul dintre cele mai sensibile subiecte dezbătute la Bruxelles în contextul Brexit, creând premisele unei negocieri aprinse cu privire la configurația Parlamentului după 2019, precum și a raportului de forțe între țări.

„Obiectivul meu principal în cadrul acestui raport a fost crearea unui sistem de alocare echitabilă a celor 73 de mandate ale colegilor britanici, care să nu prejudicieze reprezentarea României și care respectă principiul proporționalității degresive, astfel încât niciun stat membru să nu piardă un loc și niciun stat mai mic din punct de vedere demografic să nu primească mai multe locuri decât unul mai mare. Negocierile pentru a ajunge însă la această formulă votată azi au fost extrem de dificile, votul de azi fiind amânat de mai multe ori din cauza presiunii exercitate de alte delegații și grupuri politice. De aceea, mă bucur cu atât mai mult de această victorie de etapă pentru România și le sunt recunoscătoare colegilor pentru susținere.”

Următorii pași, votul în plenul PE și acordul Consiliul UE

„Pentru ca România să ajungă la cele 33 de mandate care i se cuvin în baza noii formule a compoziției PE, este nevoie de votul plenului și apoi de acordul statelor membre în cadrul Consiliului UE. Speranța mea este că această înțelegere la care am ajuns cu mari eforturi în Comisia AFCO va fi preluată și susținută de grupurile politice ale Parlamentului European, ceea ce va transmite un semnal și către Consiliu. În calitate de reprezentant al României în Comisia AFCO, voi rămâne implicată în negocierile care vor avea loc pe parcursul următoarelor etape și voi urmări ca formula finală să subscrie intereselor noastre de reprezentare în cadrul instituțiilor europene.” a încheiat Țapardel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.