Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie încă din PRIMUL TUR: Cine este noul președinte al Serbiei

serbia

Actualul premier sârb, Aleksandar Vucic, a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în faţa a zece adversari care, în timpul campaniei electorale au reclamat fără folos, deriva sa autoritară, transmite AFP.

Aceste temeri nu au convins însă electoratul: potrivit datelor institutului de sondare a opinie publice Ipsos, omul forte al ţării a obţinut peste 55% din voturi, cu mult înaintea centristului Sasa Jankovic, creditat cu aproape 16%.

Citește și: Marea Britanie AVERTIZEAZĂ în conflictul cu Spania: NU vom ceda!

Ascendentul asupra ţării al acestui fost ultranaţionalist în vârstă de 47 de ani, convertit la o politică de centru şi apropierea de Uniunea Europeană şi premier din 2014, nu pare să se fi erodat.

În prezent onorifică, funcţia de preşedinte îşi va regăsi în următorii cinci ani, cu Aleksandar Vucic, importanţa avută sub liberalul Boris Tadic (2004-2012). Noul prim-ministru va trebui să stea în umbra lui şi să îi fie colaborator.

Duminică, venind să voteze chiar la deschiderea secţiilor, Aleksandar Vucic a apreciat ca "ridicole" acuzaţiile de "autoritarism" formulate de o opoziţie slabă şi divizată.

În urma lui Sasa Jankovic, alţi "mari" candidaţi din partea opoziţiei, care au lansat apeluri pentru a nu lăsa puterea în mâinile unei singure persoane, s-au mulţumit cu resturile.

Un alt centrist, Vuk Jeremic, a obţinut 5,8% din voturi, iar ultranaţionalistul Vojislav Seselj numai 5,4%. Provocările misionarului "Marii Serbii" nu mai găsesc ecou în rândul populaţiei. În timpul campaniei, el a explicat că a amplasa câmpuri de mine la graniţă pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în Serbia i se pare o idee bună dacă gardurile de sârmă ghimpată nu sunt suficiente, anunță Agerpres.

Celălalt învingător al alegerilor este Luka Maksimovic, un student la Psihologie, care a încarnat un personaj fictiv şi pitoresc "Beli", creat pentru a denunţa corupţia din politica sârbă. El s-a clasat surprinzător pe locul al treilea, cu 9,3% din voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.