Vestea nu poate decât să-i bucure atât pe românii de rând, cât și pe politicieni. Având în vedere că este an electoral, o petrece fără tradiționalul mic românesc nu ar mai avea același gust. O astfel de petrecere ar putea avea loc chiar astăzi, după ce Tăriceanu a fost ales președinte al Senatului.
"Mă bucur că micii româneşti au intrat în legalitate. Consider că specificităţile culturale, tradiţionale şi, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulţumim statelor membre şi Comisiei Europene, care au înţeles demersul României. Diplomaţia românească şi-a făcut excelent datoria", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecții. În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.
Conform Asociației Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).
SCFCAH nu a supus la vot chestiunea autorizării acestor aditivi în prepararea micilor la reuniunea din 20 februarie, întrucât mai multe state membre au fost nemulțumite că nu puteau beneficiau de măsuri similare de protecție pentru alte produse comercializate pe teritoriul lor și nu s-a putut întruni majoritatea calificată necesară.