Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Violențele iau amploare în Peru: Cel puțin 17 morți după tentativa protestatarilor de a prelua aeroportul din Juliaca

Bloomberg
Peru proteste

Protestatarii antiguvernamentali care încercau să invadeze un aeroport s-au ciocnit luni cu forțele de securitate, în orașul Juliaca, din sud-estul orașului. Manifestanții cereau plecarea președintelui Dina Boluarte, care a preluat conducerea după înlăturarea și arestarea președintelui de atunci Pedro Castillo în decembrie, relatează Le Monde.

Cel puțin 17 persoane au murit luni, 9 ianuarie, în Peru, în timp ce protestatarii antiguvernamentali care încercau să invadeze un aeroport s-au ciocnit cu forțele de securitate, au declarat oficialii. Violența a avut loc în orașul din sud-estul Juliaca, în regiunea Puno, a declarat pentru AFP un oficial din biroul ombudsmanului local.

Protestatarii cereau plecarea președintelui Dina Boluarte, care a preluat conducerea după înlăturarea și arestarea președintelui de atunci Pedro Castillo pe 7 decembrie. Înlăturarea domnului Castillo după ce a încercat să dizolve Congresul și să înceapă să guverneze prin decret a declanșat săptămâni de ciocniri la nivel național. în această ţară bătută de ani de instabilitate politică.

Protestatarii supărați pentru înlăturarea liderului de stânga vor ca doamna Boluarte să demisioneze și noi alegeri imediat. Au fost deja mutate din 2026 până în aprilie 2024.

Juliaca, situată în regiunea Puno, la granița cu Bolivia, a fost un focar de proteste antiguvernamentale. O grevă nedeterminată a fost declarată acolo pe 4 ianuarie.

Într-o altă evoluție luni, guvernul a declarat că îi interzice intrarea lui Evo Morales, fostul președinte al Boliviei, acuzându-l că încearcă să se amestece în afacerile Peruului. Dl Morales, care a fost primul președinte indigen al țării sale, și-a exprimat sprijinul pentru protestele împotriva doamnei Boluarte, în special în regiunea etnică Aymara Puno, care se învecinează cu Bolivia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.