Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Activişti ai ONG-ului Greenpeace au protestat cu un dinozaur în faţa Comisiei Europene

greenpeace.org
greenpeace

Activişti ai ONG-ului Greenpeace au adus marţi în faţa sediului de la Bruxelles al Comisiei Europene un dinozaur confecţionat din deşeuri de fier vechi, într-un protest împotriva posibilei includeri a gazelor naturale şi a tehnologiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene, adică lista comunitară cu energii verzi şi care vor putea primi finanţare, relatează agenţia EFE.

Dinozaurul confecţionat de manifestanţii ecologişti care au participat la protest a fost botezat de aceştia 'Taxonosaurus Rex', cu aluzie la taxonomia UE. Înalt de circa patru metri, dinozaurul a fost pictat cu flăcări de gaz şi cu simboluri de pericol nuclear.

''Comisia Europeană doreşte să dea undă verde nuclearului şi gazelor pentru a primi milioane şi milioane ca investiţii verzi. Greenpeace este aici pentru a-i spune Comisiei Europene şi unor ţări din UE, precum Franţa, că nu o pot face'', a declarat agenţiei EFE activista Ariadna Rodrigo.

Tehnologia nucleară şi gazele ''aparţin trecutului'' şi ele ''ar trebui să dispară precum dinozaurii'', mai spune reprezentanta ONG-ului, care crede că soluţia pentru combaterea schimbărilor climatice constă în investiţii în energii regenerabile, cum ar fi energia solară sau cea eoliană, precum şi izolarea termică a clădirilor pentru a reduce consumul de energie.

Într-un comunicat difuzat în ziua protestului, Greenpeace susţine că prelungirea vieţii utile a gazelor naturale şi a energiei nucleare prin includerea acestora în rândul energiilor durabile ale UE echivalează cu ''prăbuşirea unui meteorit'' peste Pactul Verde european, potrivit Agerpres.ro.

ONG-ul a criticat de asemenea faptul că un grup de state membre ale UE ''pro-gaze'' şi ''pro-nucleare'', conduse de Franţa, ''par să o fi convins'' pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să propună criterii care să permită includerea în taxonomia comunitară a gazelor şi centralelor nucleare ca surse de energie ce protejează mediul.

Taxonomia constă într-un sistem de clasificare pentru investiţii durabile folosit la nivelul blocului comunitar în vederea atingerii obiectivelor de mediu prevăzute în Pactul Verde european. Interesul acestei clasificări, care încă este în negociere şi divizează statele membre, constă în atragerea investiţiilor private în economia verde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.