Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Compania spaţială Blue Origin a realizat cel de-al patrulea zbor în spaţiu în mai puţin de un an

CBS News
jeff bezos blue origin

Compania spaţială Blue Origin, creată de antreprenorul american Jeff Bezos, a realizat joi cel de-al patrulea zbor al său cu echipaj uman în spaţiu în mai puţin de un an, iar capsula sa spaţială a aterizat cu succes într-o regiune rurală din statul Texas după ce a transportat şase pasageri într-un zbor suborbital ce a avut o durată de 10 minute, informează Reuters şi AFP.

Racheta New Shepard a fost lansată la ora 13:57 GMT, iar capsula în care se afla echipajul s-a separat de acest lansator ce are înălţimea unei clădiri cu şase etaje la scurt timp după lansare, ajungând în cele din urmă la altitudinea de 106 kilometri.

Pasagerii au experimentat timp de câteva minute zborul în condiţii de imponderabilitate, apoi capsula, a cărei coborâre a fost frânată de trei paraşute şi de motoare cu retropropulsie, a revenit cu bine pe Terra într-o regiune deşertică, aterizând la vest de Van Horn, un oraş din statul Texas.

Acest zbor a avut loc cu o întârziere de două zile faţă de programul iniţial, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de marţi, care au dus la amânarea misiunii.

Spre deosebire de primele trei zboruri cu echipaj uman realizate de Blue Origin, care au transportat pe orbită personalităţi precum actorul William Shatner, prezentatorul TV Michael Strahan şi miliardarul Jeff Bezos, nicio celebritate nu s-a aflat printre pasagerii zborului de joi, potrivit Agerpres.ro.

Actorul de comedie Pete Davidson, celebru pentru participarea sa la emisiunea "Saturday Night Live", fusese iniţial anunţat ca un membru neplătitor al echipajului ales pentru această călătorie în spaţiu. Starul american a renunţat însă la începutul acestei luni, când misiunea fusese amânată după programarea sa iniţială din 23 martie, pentru a oferi inginerilor de la Blue Origin timp să facă o serie de teste suplimentare.

După câteva zile, Blue Origin a anunţat că Pete Davidson, în vârstă de 28 de ani, care este iubitul starletei de reality-show Kim Kardashian, a fost înlocuit de un inginer veteran al companiei, Gary Lai, arhitectul sistemului reutilizabil de lansare folosit de rachetele New Shepard.

Nici Gary Lai nu a trebuit să plătească pentru acest zbor. Membrii plătitori din echipaj au fost investitorul Marty Allen, magnatul din industria imobiliară Marc Hagle şi soţia lui, Sharon Hagle, antreprenorul şi profesorul la Universitatea North Carolina Jim Kitchen şi fondatorul şi preşedintele Commercial Space Technologies, George Nield.

Odată cu acest zbor, Blue Origin a transportat 20 de persoane dincolo de Linia Karman, care marchează limita dintre spaţiu şi atmosfera terestră, conform unei convenţii internaţionale.

Miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a participat el însuşi la primul zbor cu echipaj uman realizat de Blue Origin cu o rachetă New Shepard, în iulie 2021. Ceilalţi pasageri au fost fratele magnatului american, Mark Bezos, pioniera aviaţiei americane Wally Funk şi un absolvent de liceu din Ţările de Jos.

Marele concurent al companiei Blue Origin pentru acest tip de zboruri suborbitale este Virgin Galactic. În iulie 2021, fondatorul Virgin Galactic, britanicul Richard Branson, a ajuns şi el în spaţiu. Însă, de atunci, Virgin Galactic nu a mai realizat niciun alt zbor, preferând să opereze în această perioadă o serie de modificări ale vehiculului său spaţial.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.