Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Criza conduce la acțiuni disperate în Liban - Luare de ostatici la Banca Federală. Atacatorul cere acces la propriii bani

liban proteste

Un bărbat înarmat a luat joi un număr nespecificat de ostatici la Banca Federală a Libanului, joi, au declarat o sursă de securitate și un martor pentru Reuters. Băncile libaneze au limitat retragerile de valută pentru majoritatea deponenților în timpul crizei, notează Mediafax.

Băncile libaneze au limitat retragerile de valută forte pentru majoritatea deponenților în timpul crizei financiare din țară, care a lăsat peste trei sferturi din populație în dificultate.

Bărbatul a intrat în sucursala Federal Bank of Lebanon din cartierul Hamra, în vestul Beirutului, joi, cu puțin înainte de prânz, cu o armă de foc.

„El a cerut acces la aproximativ 200.000 de dolari pe care îi avea în contul său bancar și, când angajatul a refuzat cererea, a început să strige că rudele sale sunt în spital. Apoi a scos arma”, a declarat sursa de securitate.

Unii clienți din bancă au reușit să fugă înainte ca el să închidă ușile în fața celorlalți, a mai spus sursa, care nu a putut preciza câți clienți sau angajați se aflau în sucursală.

Cel puțin un bărbat în vârstă a fost eliberat din bancă din cauza vârstei sale, iar negociatori guvernamentali au început discuțiile cu bărbatul care a luat ostatici, a precizat ministerul de interne.

Postul de presă libanez Al-Jadeed a declarat că cel puțin două focuri de armă au fost trase în timpul incidentului.

Crucea Roșie libaneză a declarat pentru Reuters că a trimis o ambulanță la fața locului, dar că încă nu a avut nimeni nevoie de ajutor medical.

Un martor a declarat pentru Reuters că a putut vedea un bărbat cu barbă, îmbrăcat în cămașă neagră, în spatele porții de intrare în bancă, vorbind cu mai mulți bărbați în civil la exterior.

„Lăsați-i să-mi dea banii înapoi!”, a fost auzit spunându-le.

O mulțime s-a adunat în fața băncii, mulți dintre ei scandând: „Jos cu regula băncilor!”.

De când criza financiară din Liban a luat amploare în 2019, multe bănci comerciale au limitat retragerile de valută forte pentru majoritatea clienților.

Acestea limitează retragerile lunare de numerar în dolari americani și permit ca alte sume limitate să fie retrase în lire libaneze la un curs mult mai mic decât cursul pieței paralele. Asta duce la o reducere semnificativă a valorii inițiale a depozitelor.

Băncile spun că fac excepții pentru cazuri umanitare, inclusiv pentru îngrijiri spitalicești, dar deponenții au declarat pentru Reuters că aceste excepții sunt rareori puse în aplicare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.