Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Emmanuel Macron i-a adus un omagiu unui 'mare maestru al picturii', Pierre Soulages

Inquam Photos - George Călin
Inquam Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a adus miercuri un omagiu, în decorul solemn al curţii pătrate de la Muzeul Luvru, unui "mare maestru al picturii", Pierre Soulages, "un clasic în timpul vieţii sale", celebrat în întreaga lume pentru nuanţele sale infinite de negru, care a încetat din viaţă la vârsta de 102 ani, transmite AFP.

"Practic, Soulages nu avea vârstă. Da, Soulages este un clasic care a ales negrul ca editorial al modernităţii", a declarat şeful statului, care a fost însoţit de soţia sa, Brigitte Macron, la omagiul naţional adus artistului la Luvru, locul în care acesta a fost celebrat, de asemenea, în timpul vieţii sale, potrivit Agerpres.

Citește și: Celebrul pictor care a inventat conceptul de 'ultra-negru' a murit la vârsta de 102 ani

"În această zi, naţiunea poartă negrul doliului, însă Pierre Soulages ne-a învăţat să găsim în el lumina. Este darul universal şi inalienabil pe care ni l-a oferit. Pentru aceasta, mulţumim", a adăugat Emmanuel Macron în faţa sicriului drapat cu o pânză bleumarin şi amplasat în curtea decorată cu două portrete mari, alb-negru, ale pictorului.

În primul rând au stat soţia artistului, Colette, în vârstă de 101 ani, care i-a fost alături timp de 80 de ani, aplaudată de cei prezenţi, precum şi nepoţii şi nepoţii săi.

Cu ocazia acestui omagiu adus pictorului centenar s-a reunit elita lumii artei, printre care numeroşi directori de muzee, Laurence Des Cars (Luvru), Bernard Blistene (Centrul Pompidou), Alfred Pacquement (Muzeul Soulages din Rodez), secretarul permanent al Academiei de Arte Frumoase, Laurent Petitgirard, colecţionarul Francois Pinault sau arhitectul Jean Nouvel.

La această ceremonie, deschisă publicului şi destul de rară, au fost prezente şi câteva sute de alte persoane.

"L-am descoperit pe Soulages la o expoziţie la Centrul Pompidou, în urmă cu aproximativ zece ani. Lumina şi puterea picturilor sale, expuse în spaţii mari, m-au fascinat numaidecât. Am vrut să fiu astăzi aici pentru a-i aduce un omagiu acestui mare artist", a declarat pentru AFP Irene Frati, profesoară pensionară de geoistorie.

"Mi-ar fi plăcut să-l întâlnesc pentru a înţelege de unde îi venea nevoia de a picta", a spus Julie Merle, de 23 de ani, care studiază la Ecole du Louvre şi este interesată de pictura monocromă.

Anterior, curtea pătrată a Muzeului Luvru a găzduit omagiile naţionale aduse pictorului Georges Braque, în 1963, arhitectului Le Corbusier, în 1965, precum şi scriitorului şi omului politic André Malraux, în 1976, a precizat Palatul Elysée.

Născut la 24 decembrie 1919 la Rodez (sud-vestul Franţei) într-un mediu artizanal ce i-a hrănit imaginaţia, Pierre Soulages a încetat din viaţă la 26 octombrie din cauza insuficienţei cardiace de care suferea.

Fascinat de preistorie încă de la o vârstă fragedă, artistul a lucrat mult cu coaja de nuc înainte de a continua cu marile sale zone plate negre de vopsea în ulei, pe care le-a răzuit, zgâriat şi modelat, scoţând în evidenţă nuanţe neaşteptate de roşu, albastru şi transparente.

Artistul s-a orientat spre "ultra-negru" în 1979: întâmpinând dificultăţi la o lucrare acoperită în întregime de un negru dens, Pierre Soulages a înţeles că a făcut o descoperire atunci când a decis să execute nişte striaţii pe acea pânză.

"Îmi place autoritatea negrului, gravitatea sa, evidenţa sa, radicalismul său (...) Negrul are posibilităţi nebănuite", declarat în decembrie 2019 artistul care a pictat până la sfârşitul vieţii.

Timp de peste 75 de ani Soulages a marcat istoria artei, fiind apreciat de instituţiile culturale şi de piaţa operelor de artă. Una dintre pânzele lui din anul 1961 a fost vândută cu 20,2 milioane de dolari la New York, în noiembrie 2021.

Pierre Soulages a avut deja onoarea unui omagiu ce i-a fost adus Luvru în 2019, în zorii aniversării centenarului. Până atunci, doar Pablo Picasso şi Marc Chagall avuseseră acest privilegiu în timpul vieţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.