Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Emmanuel Macron l-a primit la un dineu pe fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva

Alchetron
Luiz Inacio Lula da Silva

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit miercuri la un dineu pe fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, candidat probabil în alegerile prezidenţiale din octombrie 2022 pentru care el este dat drept favorit, la mare distanţă de actualul preşedinte Jair Bolsonaro, un adversar al preşedintelui francez, informează AFP.

Preşedintele Republicii l-a primit "pentru a aborda subiecte absolut fundamentale în ziua de azi: criza sanitară, impactul ei social, impactul ei sanitar şi apoi, în mod evident, mizele de mediu, problema climatică, chestiunea luptei împotriva despăduririi, care au fost în centrul schimburilor (de opinii) pe care le-am avut în timpul Conferinţei ONU pentru schimbările climatice (COP26)", a comentat purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal.

Situaţia politică din Brazilia "nu are legătură cu vizita lui Lula", "nu există ingerinţă în dezbaterea politică naţională din Brazilia", a adăugat Attal.

Lula mai avea programată pentru miercuri după-amiaza o întrevedere cu liderul extremei stânga, Jean-Luc Melenchon, informează Agerpres.ro.

Fostul preşedinte brazilian, care s-a declarat luni gata să participe la alegerile prezidenţiale din Brazilia, efectuează în această săptămână un turneu european care trece prin Bruxelles, Berlin, Paris şi Madrid. De asemenea, el a avut luni o convorbire cu Olaf Scholz, probabil viitor cancelar federal al Germaniei, şi a anunţat o discuţie cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Emmanuel Macron şi Lula au formulat ambii, din motive diferite, critici faţă de acordul comercial UE-Mercosur, încheiat în 2019, dar încă neratificat de UE şi de Mercosur. Primul îl critică din motive de lipsă de respect faţă de angajamentele climatice, al doilea pentru că acest acord contribuie, potrivit lui, la dezindustrializarea Braziliei.

Preşedintele francez i s-a opus ferm omologului său brazilian Jair Bolsonaro în timpul G7 la Biarritz (sud-vestul Franţei) din 2019, cu privire la gestionarea incendiilor de pădure din Amazonia. El l-a primit la Biarritz pe liderul tribal Raoni, duşman declarat al preşedintelui brazilian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.