Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Lucian Romaşcanu: 'Avem o echipă pe care ne putem baza pentru următoarele ediţii ale Concursului şi Festivalului Enescu'

Inquam Photos
Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi-a exprimat convingerea marţi că echipa care va organiza Concursul şi Festivalul Internaţional 'George Enescu' va fi capabilă să asigure strălucirea celor două manifestări pentru cel puţin trei cicluri festival-concurs- festival.

"Avem o echipă pe care sunt convins că ne putem baza absolut pentru următoarele ediţii atât ale Concursului, cât şi ale Festivalului 'George Enescu'. A fost început demersul constituirii noii echipe pentru aceste două manifestări dinaintea venirii mele în minister. Am reuşit totuşi să merg un pas mai departe şi să facem şi o reformă nu numai organizatorică a ARTEXIM, ci şi legală, avem o nouă hotărâre de guvern care statuează ceea ce face, trebuie să facă şi poate să facă ARTEXIM. Iar în ceea ce priveşte oamenii, sunt extrem de încântat să fi adus şi readus în echipa noastră nişte oameni extrem de competenţi", a spus Romaşcanu într-o conferinţă de presă.

Romaşcanu a dat asigurări că "ministerul este pregătit cu ceea ce trebuie să facă, în principal să finanţeze aceste două evenimente".

"Această echipă vă garantează că vom avea cel puţin pentru următoarele trei cicluri festival-concurs-festival acelaşi eveniment de nivel internaţional care a fost 'Enescu' şi până acum", a punctat Romaşcanu.

Ministrul Culturii a evidenţiat faptul că există mecanisme legislative menite să asigure finanţarea Festivalului 'Enescu'.

"Legat de buget, n-o să vă dau cifre, a fost în jur de 50 de milioane ultima ediţie. Din punct de vedere al certitudinii finanţării, avem o chestiune extrem de importantă, amendarea Ordonanţei 51 care stă la baza finanţării proiectelor culturale, care face două chestii: prima chestiune importantă - face multianualitatea finanţării proiectelor, care nu a mai fost până acum, şi al doilea lucru foarte important - face ca, pe lângă aceste proiecte prioritare (...), care se vor da pe scheme de ajutor de stat, pe scheme de minimis, vor fi anumite proiecte nominalizate ca atare prin ordin al ministrului, care vor fi considerate proiecte strategice. Şi dacă, cumva, bugetul ministerului nu este capabil să susţină, categorisirea ca proiect strategic dă voie să existe lege dedicată proiectului. Şi prin lege dedicată proiectului se poate face finanţare separată", a explicat Romaşcanu.

În privinţa infrastructurii necesare bunei desfăşurări a evenimentelor, ministrul Culturii a arătat că instituţia pe care o conduce este în "demersuri destul de avansate de a prelua Sala Palatului, iarăşi, de la RA-APPS".

"Suntem în discuţii cu domnul arhitect Belea, astfel încât să facă un upgrade la proiect pentru ceea ce trebuie să fie o sală de spectacole în anii noştri. Avem înţelegerea Secretariatului General al Guvernului pentru a avea din partea RA-APPS o primă finanţare pentru a asigura acustica anului viitor, urmând ca atunci când finanţarea proiectului integrală va fi obţinută din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, să preluăm sala, achitând toate costurile susţinute de RA-APPS până acum şi să avem integral în 2025 sala terminată. Deci, pentru la anul, sperăm să avem doar partea de interior şi de acustică", a informat Lucian Romaşcanu.

Despre interimatul Cristinei Uruc la conducerea ARTEXIM, Romaşcanu şi-am exprimat speranţa ca "până în toamnă" să existe un concurs pentru ocuparea acestei funcţii, potrivit Agerpres.ro.

Totodată, el a precizat că directorul artistic al Festivalului 'Enescu', Cristian Măcelaru, are un contract remunerat cu ARTEXIM pentru următoarele trei serii de festival.

La eveniment, organizat împreună cu ARTEXIM, directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', Cristian Măcelaru, a prezentat viziunea artistică în privinţa organizării festivalului. Repere din programul ediţiei din 2023 a Festivalului 'Enescu' au fost oferite de Cristina Uruc.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, de la Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, a înmânat Cristinei Uruc diploma de Înalt Patronaj al Preşedintelui României pentru evenimentele amintite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.