Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Mii de manifestanţi au invadat centrul Varşoviei la un marş organizat de extrema dreaptă şi susţinut de stat

gettyimages.com
Polonia manifest protest

Mii de manifestanţi care aveau asupra lor drapele poloneze au invadat joi centrul Varşoviei pentru marşul anual care celebrează Ziua Independenţei, organizat la apelul extremei drepte, cu sprijinul guvernului naţionalist, relatează AFP.

Marea piaţă centrală a capitalei, în care au răsunat în difuzoare cântece patriotice, a fost acoperită de fum roşu şi alb, culorile naţionale, în timp ce petarde şi fumigene au fost aruncate încă de la începutul defilării.

Centrul oraşului a fost ocupat joi de un impunător dispozitiv de poliţie, cu vehicule blindate, baraje şi agenţi înarmaţi până-n dinţi. Mai multe artere principale au fost închise circulaţiei.

Aceste măsuri au fost luate în contextul în care această manifestaţie a dus în trecut la ciocniri cu forţele de ordine.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a încercat şi în acest an să interzică marşul, beneficiind de decizii în justiţie care i-au dat dreptate, dar, în ultimul moment, guvernul a declarat această defilare "manifestaţie de stat", relatează Agerpres.ro.

Pe lângă tradiţionalul "Dumnezeu, onoare şi patrie", motto-ul marşului a fost că "independenţa nu este de vânzare", într-un moment în care Polonia şi Uniunea Europeană sunt într-o dispută din cauza reformelor judiciare controversate adoptate de partidul aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), şi în care sunt în joc zeci de miliarde de euro prevăzuţi pentru această ţară în cadrul fondului european de relansare.

Bruxellesul nu a dat încă undă verde Planului naţional de redresare al Poloniei din cauza disputei cu Varşovia privind respectarea statului de drept.

Polonia şi-a obţinut independenţa pe 11 noiembrie 1918, după 123 de ani în care a fost împărţită între Rusia ţaristă, Prusia şi Imperiul Austro-Ungar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.