Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | 'Ne aflăm în pragul unei crize alimentare globale de proporții', avertizează CEO-ul unei mari companii din industria alimentara

Pinterest
criza alimentara

Directorul general al Goya Foods, Bob Unanue, a avertizat că lumea se află în pragul unei crize alimentare de proporții.

Vorbind în cadrul emisiunii "Mornings with Maria", el a susținut, de asemenea, că lumea a "folosit industria alimentară ca pe o armă, punând presiune pe anumite țări cu resurse limitate".

"Ne aflăm pe marginea prăpastiei unei crize alimentare globale", a declarat CEO-ul pentru gazda Maria Bartiromo, potrivit foxbusiness.com.

Inflația s-a accelerat în martie la un nou maxim al ultimelor patru decenii, în condițiile în care constrângerile lanțului de aprovizionare, războiul rusesc din Ucraina și cererea puternică a consumatorilor au alimentat creșteri rapide ale prețurilor care au șters beneficiile creșterii salariilor pentru majoritatea oamenilor.

CREȘTEREA COSTURILOR ALIMENTELOR LOVEȘTE ÎN PORTOFELELE CUMPĂRĂTORILOR; "NU AVEM DE ALES" DECÂT SĂ CREȘTEM PREȚURILE, DECLARĂ CEO-UL GOYA

Departamentul Muncii din SUA a declarat la începutul acestei luni că indicele prețurilor de consum - care măsoară o serie de bunuri, inclusiv benzina, asistența medicală, alimentele și chiriile - a crescut cu 8,5% în martie față de anul trecut, cel mai rapid ritm din decembrie 1981, când inflația a atins 8,9%. Prețurile au urcat cu 1,2% în perioada de o lună din februarie, cel mai mare salt de la o lună la alta din 2005 încoace.

De asemenea, prețurile alimentelor au urcat cu 8,8% pe an și cu 1% pe lună, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la cereale și produse de panificație (10%), păsări, pește și carne (13,8%), fructe și legume proaspete (8,1%) și ouă (11,2%).

Bob Unanue a declarat marți că războiul din Ucraina a contribuit la noi creșteri de prețuri, menționând că Ucraina și Rusia contribuie cu un procent mare din anumite produse de bază la economia globală.

Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 29% din exporturile globale de grâu, 19% din livrările globale de porumb și 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui. Această dependență i-a făcut pe mulți comercianți să fie îngrijorați că orice escaladare a conflictului din Ucraina ar putea declanșa o cursă masivă a importatorilor de alimente pentru a înlocui livrările care provin în mod normal din regiunea Mării Negre.

Rusia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari exportatori din lume al celor trei grupuri majore de îngrășăminte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.