Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Părintele Teodor Mureșan a primit Crucea Patriarhală la sfinţirea bisericii 'Sfânta Treime' din Dej

basilica.ro
Biserica Sfânta Treime Dej

Părintele Teodor Mureșan a primit Crucea Patriarhală la sfinţirea bisericii „Sfânta Treime” din Dej, informează Radio Renaşterea. Cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române i-a fost acordată pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în parohie, precum și pentru edificarea a trei lăcaşuri de cult.

Ultima ctitorie a Părintelui Teodor a fost sfinţită duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Patriarhului Daniel.

Unde se află Hristos, viaţa noastră nu este niciodată în pericol

După slujba de sfinţire, liturghia a fost oficiată în proximitatea lăcaşului de cult. Omilia a fost rostită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, scrie Basilica.ro.

Preasfinţia Sa a explicat pericopa evanghelică din duminica a noua după Rusalii (despre umblarea pe mare – potolirea furtunii) şi a evidenţiat că în prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos, viaţa noastră nu este niciodată în pericol.

„Această evanghelie nu este doar o simplă istorisire a uneia dintre nenumăratele minuni pe care Mântuitorul le-a săvârşit. Ea vorbeşte, dincolo de aceste puţine cuvinte lăsate ca mărturie de evanghelişti, despre lucruri profunde, mult mai adânci pe care le vedem noi la prima vedere. Corabia învăluită de valuri simbolizează sau anunţă amvonul de propovăduire a evangheliei. Mântuitorul Iisus Hristos le-a cerut ucenicilor să meargă până la marginile pământului şi să ducă aceste cuvinte auzite de la El”.

„Dacă ne gândim la fapte similare prin care au trecut ucenicii Domnului este destul să vă amintesc de Apostolul Pavel. Ne spune în a doua Epistolă către Corinteni că de trei ori s-a sfărâmat corabia cu el. O noapte şi o zi a petrecut în pântecele mării sau, în altă traducere, în mijlocul mării. Prin aceleaşi exerciţii de pedagogie au trecut ucenicii Domnului şi cei direcţi, şi cei care au dus mai târziu, peste veacuri, Evanghelia. Şi aveau de învăţat, aşa cum avem şi noi, cei şovăielnici, cei care nu privim ţintă la Hristos, ci avem alte priorităţii. De aceea, Evanghelia ne învaţă în primul rând că acolo unde se află Hristos, viaţa noastră nu este niciodată în pericol”.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a reamintit că Biserica este o „corabie care ne duce către limanul cel neînviforat al mântuirii”.

„Cei care se află dincolo de Biserică pierd posibilitatea de a fi în bucuria Stăpânului. Cei care se află în Biserică, în corabia mântuitoare, vor străbate valurile şi vânturile şi vor ajunge la limanul cel liniştit. Biserica este locul în care Cel care a zidit-o o conduce până la sfârşitul veacurilor”, a precizat ierarhul.

Daruri şi distincţii

La finalul liturghiei au primit distincţii toate persoanele care au contribuit la edificarea lăcaşului de cult din Dej.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a acordat preotului coslujitor Ioan Câmpean Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar primarului orașului Dej, Costan Morar, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

Preotul paroh Teodor Mureșan a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire, celor trei ierarhi le-a oferit o icoană cu hramurile bisericii.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși dejeni și a autorităților locale, județene și militare.

Parohia Dej III

Parohia Ortodoxă Dej III a fost înfiinţată în data de 18 februarie 1995. Noul lăcaș de cult, situat în cartierul dejean Dealul Florilor, pe strada Unirii, nr. 1 D, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost construit între anii 1998-2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.