Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Peter Szijjarto: 'Ungaria nu va ceda în faţa a ceea ce consideră drept un şantaj din partea UE'

peter szijjarto

Ungaria nu va ceda teren în ceea ce priveşte politicile care au determinat Uniunea Europeană să-i impună penalităţi financiare şi să demareze proceduri legale împotriva a ceea ce Bruxelles-ul a catalogat drept încălcări ale valorilor comunitare, a declarat şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, în cadrul unui interviu pentru Associated Press oferit în marja Adunării Generale a ONU desfăşurate la New York.

"Noi nu facem compromisuri asupra acestor probleme pentru că suntem o ţară suverană, o naţiune suverană. Şi nimeni, nici măcar Comisia Europeană, nu ne poate şantaja privind aceste politici", a declarat Szijjarto.

Conform AP, în fruntea listei politicilor guvernamentale controversate se află o lege despre care Bruxelles-ul susţine că încalcă drepturile fundamentale ale comunităţii LGBT. Această lege a determinat executivul european să întârzie miliarde de euro destinate Ungariei în cadrul măsurilor de relansare economică, o decizie pe care Szijjarto a catalogat-o drept "pur politică" şi drept un "şantaj". Această lege, susţine diplomatul ungar, este menită să-i protejeze pe copii de pedofili şi de "propaganda homosexuală".

"Nu vom face compromisuri cu privire la viitorul copiilor noştri", a declarat Szijjarto pentru AP.

Legea, care a trecut în luna iunie, face ilegală promovarea sau prezentarea operaţiilor de schimbare de sex şi a homosexualităţii pentru minori sub 18 ani în conţinutul media. Legea prevede totodată şi pedepse mai dure pentru pedofilie. Criticii acestei legi susţin că amestecă pedofilia cu homosexualitatea şi că stigmatizează minorităţile sexuale, adaugă AP.

Aceste măsuri au fost respinse cu emfază de majoritatea liderilor europeni. Premierul olandez Mark Rutte a sugerat ca premierul de dreapta ungar Viktor Orban să-şi retragă ţara din UE dacă nu vrea să respecte principiile colective ale constructului comunitar.

Citește și: VIDEO| Viktor Orban: 'Balcanii vor reprezenta următoarea mare oportunitate pentru UE'

Recent, câţiva lideri politici americani şi formatori de opinie conservatori au vizitat Ungaria şi au lăudat politicile Budapestei privind imigraţia. Joi, fostul vicepreşedinte american Mike Pence a participat la Budapesta la o conferinţă dedicată valorilor familiei şi politicilor de creştere demografică, subiecte care formează unul dintre pilonii centrali ai politicilor conservatoare ungare, conform AP.

"O abordare (faţă de problema declinului demografic) susţine că ar trebui să atragem fluxurile migratorii spre Europa. Aceasta este o abordare cu care nu suntem de acord", a declarat Szijjarto, adăugând că "nu vom permite nimănui să pătrundă ilegal în Europa".

În pofida acestei poziţii tranşante de descurajare a migraţiei, Ungaria a evacuat peste 400 de cetăţeni afgani care au asistat forţele ungare în Afganistan, după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, notează AP. Însă Szijjarto a precizat că ţara sa "nu va mai primi alţi afgani" şi nici nu le va permite refugiaţilor să treacă frontiera sudică a Ungariei pentru a pătrunde în UE.

În cursul zilei de miercuri agenţia ungară MTI a anunţat că Budapesta va găzdui ediţia de anul viitor a Conservative Political Action Conference (CPAC), o conferinţă anuală a activiştilor, formatorilor de opinie şi politicienilor de orientare conservatoare, potrivit Agerpres.ro.

Guvernul de la Budapesta "este bucuros atunci când comentatori (conservatori) americani vin în Ungaria", conform lui Szijjarto. "Ne bucurăm pentru că atunci când ajung aici pot vedea realitatea. Presa din SUA ne caracterizează de obicei ca pe o dictatură, ca pe un loc unde nu e bine să stai şi scriu tot felul de ştiri false despre Ungaria. Însă atunci când aceşti comentatori vin aici, ei se vor confrunta cu realitatea", a adăugat el.

În ceea ce priveşte legea ungară privind protecţia familiei tradiţionale, aceasta va fi însoţită de un referendum naţional cu privire la disponibilitatea procedurilor de schimbare de sex pentru copii şi cu privire la educaţia sexuală în şcoli. Szijjarto a subliniat că acest referendum va oferi "un puternic argument în dezbaterile" cu UE cu privire la această lege, precum şi un mandat de la oameni către guvern pentru a menţine cu fermitate aceste politici.

"Cea mai bună muniţie pe care o poate avea un guvern într-o astfel de dezbatere este expresia clară a voinţei poporului" a mai subliniat şeful diplomaţiei ungare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.