Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Poliţia kirghiză anchetează în legătură cu un steag ucrainean înfipt pe un vârf de munte numit 'Putin'

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Poliţia kirghiză a anunţat joi că investighează în legătură cu un steag ucrainean care, potrivit imaginilor de pe reţelele sociale, a fost înfipt pe un vârf de munte numit în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată poartă ofensiva în Ucraina, relatează France Presse.

Un internaut care s-a prezentat ca alpinist a postat joi un videoclip pe Twitter ce arată un steag ucrainean fluturând lângă o placă ce identifică un vârf drept "Vârful Putin", la o altitudine de 4.446 de metri deasupra nivelului mării, potrivit Agerpres.ro.

"Vandalii l-au adus şi l-au înfipt aici, nu avem idee cine sunt", a spus internautul, adăugând un emoticon ce sugerează sarcasmul.

Kîrgîzstanul, o ţară săracă şi muntoasă din Asia Centrală, este un aliat fidel al Rusiei, notează AFP.

Poliţia din capitala Bişkek a declarat joi că a audiat doi alpinişti care, potrivit unui pădurar, s-au îndreptat marţi seară spre Vârful Putin.

"În timpul audierii lor în calitate de martori, aceştia au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf şi l-au filmat cu un telefon", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei pentru AFP, adăugând că vinovaţii ar putea fi amendaţi pentru "vandalism".

Internautul alpinist care a postat videoclipul a scris pe Twitter că a fost audiat de poliţie joi împreună cu partenerul său de alpinism şi a fost convocat vineri, adăugând că persoanele însărcinate cu scoaterea drapelului i-au contactat pentru a-i întreba despre drumul de urmat.

Vârful respectiv, anterior fără nume, a fost numit "Putin" în onoarea preşedintelui rus în 2011, într-o perioadă de consolidare a relaţiilor Kîrgîzstanului cu Rusia, ce a urmat unei revoluţii în această ţară din Asia Centrală cu un an înainte.

Un vârf de 5.169 de metri a fost de asemenea numit în onoarea primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, cu nouă ani mai devreme.

Cei doi munţi fac parte din lanţul Tian-Şan. Ambele vârfuri sunt depăşite de vârful Lenin de 7.134 de metri, la graniţa cu Tadjikistanul, unul dintre cele mai înalte din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.