Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Am intrat în Schengen și nu prea: 'Cetățenii români sunt discriminați'

Captura FB
Schengen

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, subliniază că, în ciuda aderării României la spațiul "Air Schengen" la 31 martie, pașapoartele cetățenilor români continuă să fie verificate la aeroporturile din zona Schengen. El are în vedere să depună plângeri oficiale atât la Comisia Europeană, cât și la autoritățile aeroportuare implicate.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe denunță discriminarea la care sunt supuși românii pe aeroporturile din Europa, chiar și după ce România a devenit parte a spațiului Schengen, inclusiv cu frontiere aeriene și maritime, conform Adevărul.

El intenționează să depună plângeri oficiale atât la Comisia Europeană, cât și la aeroporturile din statele membre unde cetățenilor români li se verifică în continuare pașapoartele.

De asemenea, el relatează că a experimentat personal o astfel de situație la Paris și că a primit semnale de la alți români care au întâmpinat probleme similare, fiind supuși verificării documentelor pe aeroporturile din Amsterdam și München.

„Am fost personal verificat la aterizarea în Paris, ieri, pe 1 aprilie, fără să primesc vreo explicație. Am primit numeroase mesaje de la cetățeni români verificați în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam și Munchen. Repet, nu prin sondaj, nu aleatoriu, ci în mod evident organizat un punct de verificare documente de către poliția de frontieră la coborârea din avioanele care zburau dinspre România.

Bâlbâiala polițiștilor interpelați de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acțiune de control de rutină. La insistențele mele au încercat să spună că vor verifica și alte destinații, nu doar pe cele românești, însă în tot aeroportul, pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenții respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă țară europeană, schimbându-și povestea - ”mergem, dar mai târziu, nu știm unde, ni se transmite de către superiori, așteptăm”.

Culmea, așteptau controlând fiecare cetățean european care cobora din avionul de la București, o pură coincidență, desigur.”, completează europarlamentarul.

Vlad Gheorghe a menționat că intenționează să aducă această situație la cunoștința Guvernului

„O să sesizez totodată această situație guvernului PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu, sunt tare curios să văd cum își apără cetățenii evident discriminați miniștrii Predoiu, Gorghiu și Odobescu, care este poziția ambasadelor României din țările respective și ce măsuri au de gând să ia să prevină astfel de abuzuri.

Altfel, sunt primii la lăudat cu firimiturile astea de Schengen acceptate în mod rușinos după mai mult de 12 ani de când îndeplinim toate condițiile cerute. Poate binevoiește și președintele Iohannis să se pronunțe asupra încălcării drepturilor românilor, acum că-n România e cod de vânt și la golf s-ar duce degeaba, iar zăpadă bună de schi nu mai este.

Nu mai zic de solicitarea despăgubirilor de miliarde de euro anual din partea Austriei, că deh, prietenul Nehammer, coleg în EPP cu Iohannis, Ciucă și compania nu poate fi deranjat pentru mizilicuri de-astea care privesc România și pe români.”, mai scrie eurodeputatul.

Pe 31 martie, România a intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim, eliminând astfel necesitatea controlului la frontieră pentru persoanele care călătoresc către sau din statele membre Schengen. Cu toate acestea, este posibil ca polițiștii să efectueze verificări pentru a verifica statutul legal al persoanelor, în scopul prevenirii infracțiunilor transfrontaliere și a migrației ilegale.

Aderarea unei țări la Spațiul Schengen implică eliminarea controalelor la frontierele interne dintre statele membre, stabilindu-se o singură frontieră externă, unde controalele sunt efectuate conform unui set de reguli clare în domeniile vizei, migrației, azilului și cooperării polițienești, judiciare și vamale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.