Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Asta este cea mai veche formă de viaţă animală

cbc.ca
structuri de bureti

Structuri fosilizate asemănătoare bureţilor, care au trăit în oceane în urmă cu 890 de milioane de ani şi au fost descoperite recent în nord-vestul Canadei, ar putea fi rămăşiţe ale celor mai vechi forme de viaţă animală terestră cunoscute, conform unui studiu publicat miercuri, relatează AFP.

Această descoperire contestă teoria existentă, potrivit căreia animalele au apărut doar după o importantă creştere a nivelului de oxigen în atmosferă şi în oceane, informează News.ro.

Bureţii sunt animale simple, cu o istorie îndelungată. Analiza genetică a bureţilor moderni indică faptul că aceştia au apărut, probabil, cu între un miliard şi 500 de milioane de ani în urmă. Însă, nu a fost găsită niciodată anterior o fosilă de burete din această perioadă, cunoscută sub numele de Era Neoproterozoică.

Elizabeth Turner, cadru didactic în cadrul Laurentian University din Canada, a căutat astfel de fosile în straturi geologice din recife datând din urmă cu 890 de milioane de ani, recife ''fabricate'' de bacterii care au depus carbonat de calciu pe ele.

Cercetătoarea a identificat structuri tubulare minuscule, ce conţineau cristale de calcit, contemporane cu recifele, care seamănă foarte mult cu scheletul întâlnit în prezent la bureţii moderni.

În cazul în care această descoperire, publicată în jurnalul Nature, este confirmată, aceste fosile le-ar depăşi cu 350 de milioane de ani pe cele mai vechi cunoscute până în prezent.

''Cele mai vechi animale apărute într-un proces evolutiv au fost, probabil, bureţi. Ceea ce nu este foarte surprinzător, având în vedere că bureţii sunt cele mai simple animale din arborele vieţii animale'', a declarat Turner pentru AFP.

Dacă fosilele pe care cercetătoarea le-a descoperit sunt într-adevăr bureţi, aceştia măsurau aproximativ un centimetru. Ei erau ''mici şi discreţi, trăiau în pliuri şi crăpături întunecate, sub suprafaţa exterioară a recifului'', a explicat ea.

Aceştia ar fi trăit cu aproximativ 90 de milioane de ani înainte ca nivelurile de oxigen de pe Pământ să atingă nivelurile considerate esenţiale pentru apariţia vieţii animale. Aşadar, înainte de evenimentul de oxigenare din Neoproterozoic.

''Dacă interpretarea mea despre 'materialul' găsit este corectă, primele animale au apărut înainte de acest eveniment şi ar fi tolerat niveluri relativ reduse în raport cu actualele condiţii'', a precizat Elizabeth Turner.

Este ''posibil ca primele animale să fi tolerat un nivel redus de oxigenare, aşa cum este cazul unor bureţi actuali'', a declarat ea.

Specii de animale mai complexe nu au putut, însă, să apară decât după evenimentul de oxigenare din Era Neoproterozoică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.