Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Astra Film Festival - Documentarul 'Dilema sfântă”, prezentat în premieră mondială la Sibiu

News.ro
Astra Film

Povestea unui preot catolic care trebuie să aleagă între vocaţia spirituală şi iubirea interzisă pentru femeia cu care are trei copii a impresionat publicul prezent în Sala Thalia, marţi, la proiecţia documentarului "Dilema sfântă". Filmul, prezentat în premieră mondială, a fost inclus în secţiunea Europa Centrală şi de Est a festivalului internaţional Astra Film de la Sibiu.

Un documentar intim şi onest, care pune discret în discuţie regula celibatului pentru preoţii catolici şi ne prezintă pe larg frământările şi dilemele lui Robi, un preot paroh dintr-un sat din Ungaria. Robi este apreciat şi respectat de enoriaşi, cu toate că are o relaţie de lungă durată cu o femeie pe care o iubeşte şi care este mama celor trei copii ai săi. După mai multe încercări de a găsi o soluţie agreată de biserică, într-un final el se vede nevoit să renunţe la preoţie pentru a putea fi alături de familie, informează News.ro.

Realizatorii filmului şi progoniştii, familia preotului Róbert Polgár, vizibil emoţionaţi, au fost prezenţi în sală pentru discuţii cu publicul după proiecţie.

Regizoarea Julianna Ugrin, cu lacrimi în ochi, a spus că a lucrat 6 ani la acest film şi a fost minunat că a avut acces şi a fost primită în familia lui Róbert Polgár.

„Faptul că am reuşit să spunem această poveste se datorează lor pentru că ne-au lăsat să intrăm în povestea lor”, a arătat ea.

„Toţi au avut o contribuţie enormă pentru acest film”, a mărturisit şi Marton Vizkelety.

„E foarte important să vorbim despre această poveste şi suntem bucuroşi că am reuşit să surprindem aceste probleme prin exemplul lui Robi. Această poveste trebuia să fie spusă. Biserica pierde din ce în ce mai mulţi oameni, preoţi, din cauza acestei reglementări”, a adăugat Julianna Ugrin.

„A fost emoţionant. Trebuie să-i mulţumesc lui Marton, pentru că în 2016, când a început să filmize, n-aveam intenţia de a mă lăsa de preoţie. Cu el a început şi în mine o vindecare a sufletului. Am început să-mi regândesc viaţa. M-a ajutat să ajung la sinceritate. Uitându-mă la film, sper să aibă un mesaj către toţi foştii colegi sau lumea caltolică, faptul că celibatul nu este o lege normală. Sunt mulţi preoţi care o trăiesc aşa cum o cere legea. Eu sunt de părere că ar trebui să fie ca la greco-catolici: dacă cineva vrea să fie preot, nu înseamnă că trebuie să aleagă şi celibatul. Dacă aveam familia lângă mine, de multe ori puteam să fac mai mult. Şi în Biserica Catolică, şi în comunitatea unde am lucrat”, a mărturisit Róbert Polgár, protagonistul peliculei „Dilema sfântă”.

„Filmul nu reprezintă un atac la adresa Bisericii, ci un sfat, o idee de a regândi legea celibatului”, a punctat Róbert Polgár.

Întrebat dacă este împlinit după ce a renunţat la preoţie în favoarea familiei, Róbert Polgár a spus: „Eu cred că odată cu moartea se împlineşte viaţa. Acum sunt fericit, îmi trăiesc viaţa împlinită. Întotdeauna omul are visuri, dar ce-mi lipsea după ieşirea din preoţie am reuşit la primărie”, el fiind acum primar în comunitatea în care a fost preot.

Filmul mai poate fi văzut vineri, de la ora 13.00, la Astra Film Cinema, şi duminică, de la ora 17.00, la Cine Gold 2.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.