Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Austriecii au dat de greu în România: probleme neașteptate pe autostrada care va străpunge Carpații

autostrada pitesti sibiu

Asociația Pro Infrastructura a fost pe șantierul primei autostrăzi din România care va străpunge Carpații, autostrada Sibiu-Pitești. Austriecii de la PORR sunt înaintea termenelor asumate cu lucrările, dar acum întâmpină și o serie de probleme. În tunelul care va străpunge Carpații, constructorul a dat de o zonă extrem de nisipoasă, ceea ce va face lucrările mult mai anevoioase.

”A1 Curtea de Argeș-Tigveni, peisaje frumoase și speranțe pentru 2026. Mini-secțiunea de 9,861 km din A1 Sibiu-Pitești avansează bine și avem încă șanse să circulăm prin primul tunel forat de pe o autostradă românească în decembrie 2026.

Am filmat inclusiv în interiorul tunelului Curtea de Argeș, lung de 1,35 km. Progresul până acum este foarte bun: săpătura a ajuns puțin dincolo de prima galerie de legătură între cele două căi. Sunt trei astfel de treceri folosite în caz de urgență, două pietonale spre capete și între ele una mare în care încap și vehiculele.

Din păcate, așa cum se vede din imagini, antreprenorul Porr a dat de o zonă cu mult nisip, unul din cele mai dificile tipuri de teren în care poți construi ceva, mai ales un tunel.

Și nici pe restul lotului lucrările nu sunt de lepădat: viaducte multe, lungi și adânci, consolidări serioase de făcut pe mulți versanți cu risc de alunecare. Un mic munte de muncă.

Contractul a fost semnat cu Porr în 15.11.2021, are ordin de începere emis în 01.03.2022 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție.

Așadar, finalizare în martie 2027 însă stadiul fizic estimăm că a depășit 27-28% și termenul de inaugurare țintit de cei de la Porr, decembrie 2026, puțin înaintea celui contractual, este în continuare fezabil în ciuda lucrărilor grele.”, arată Pro Infrastructura.

Detalii despre tunelurile ”Daniela” și ”Alina”

Cele mai complexe lucrări au loc la tunelurile gemene ”Alina” și ”Daniela”, acolo unde au fost executați în total 855 metri de tunel forat pe ambele fire. Conform oficialului din Ministerul Transporturilor, dacă se păstrează ritmul actual al lucrărilor, atunci autostrada va fi gata înainte de termen.

”Stadiul lucărilor celor două tuneluri de autostradă Alina și Daniel, dar și pentru restul amplasamentului

Sunt pe șantierul Secțiunii 4: Țigveni-Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești #A1, unde construim primul tunel rutier la nivel de autostradă de pe acest drum de mare viteză pe sub Dealul Momaia din județul Argeș, stadiul lucrărilor este următorul:

- au fost executați în total 855 metri de tunel forat pe ambele fire, din care 491 metri de tunel pe firul ieșiri din tunel, sensul Sibiu-Pitești (Tunel Daniela) şi 364 metri de tunel pe firul intrării în tunel, sensul Pitești-Sibiu (Tunel Alina)

- au fost forați, armați și betonați 88% din totalul de 20.500 ml de piloți necesari structurilor aferente acestui tronson de autostradă

- continuă lucrările de armare, cofrare și betonare radiere și elevații aferente structurilor de pe acest lot

-  continuă lucrările de terasamente pe mai multe sectoare ale proiectului, inclusiv la nodul rutier Țigveni

- se lucrează la relocarea DJ678 și DN73C

- au fost realizate 6 din 16 fundații aferente podețelor

- au fost finalizate şi puse în funcțiune cele două stații de betoane din organizările de șantier

- au fost turnați 26.500 mc de beton necesar structurilor

- continuă producția în șantier a grinzilor și predalelor prefabricate necesare structurilor

- continuă relocarea rețelelor de utilități publice de gaz, electricitate, canalizare și apă menajeră

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.