Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Bătălie crâncenă în orașul strategic pentru care armenii și azerii se luptă de 100 de ani: oameni evacuați, clădiri bombardate și explozii repetate

Luptele pentru orașul Shusha din Nagorno-Karabakh durează de aproximativ o săptămână, iar oamenii părăsesc în grabă zona, relatează luni publicația Izvestia, care transmite de la fața locului.

Potrivit surse citate, drumul Stepanakert-Erevan este complet încărcat din cauza evacuării. Autobuzele scot civili, mașinile au format un blocaj rutier pe drumul către granița armeană, unde ar trebui să fie sigur acum. De asemenea, până și jurnaliștii de război au fost evacuați din punctele fierbinți.

Lupte intense în ultima săptămână

În orașul Shusha, luptele nu s-au oprit de aproape o săptămână. În casele vecine, sticla a fost spartă, s-au auzit impacturile tunurilor de artilerie, la care s-au adăugat explozii automate.

Cu o zi înainte, reprezentantul oficial al Ministerului Armean al Apărării, Artsrun Hovhannisyan, a declarat că bătăliile de la Shusha și vecinătatea orașului au fost foarte grele, dar în acest moment intensitatea lor a scăzut.

Citește și: Judecătoarea Evelina Oprina, care și-a anunțat candidatura la șefia CSM, acuză jocuri subterane: 'Alții au, doresc și pot să aibă asemenea preocupări'

Armenii și azerii se contrazic

Tot duminică, președintele azer Ilham Aliyev a spus că forțele armate azere au preluat controlul asupra orașului Shusha din Nagorno-Karabakh. Potrivit acestuia, orașul este „eliberat de ocupație”.

Ministerul Apărării din Armenia a respins această declarație, afirmând că luptele continuă.

Cu o zi mai devreme, Hovhannisyan a raportat că forțele militare azere au adus forțe suplimentare pentru a ataca orașul Shusha.

Istoria orașului și importața acestuia

Orașul are o importanță strategică, deoarece un drum care leagă Nagorno-Karabakh de Armenia trece prin el.

De-a lungul istoriei, orașul a favorizat în principal o populație mixtă armeană-azeră. În urma masacrului din 1920 de către forțele azere, jumătatea armeană a populației orașului a fost în mare parte ucisă sau expulzată, iar orașul a fost redus la unul cu o populație azer dominantă. După capturarea orașului în 1992 de către forțele armene, populația sa a scăzut din nou dramatic și acum este aproape exclusiv armeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.