Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Bogdan Aurescu bate cu pumnul în masă la OSCE: Rusia să înceteze imediat şi necondiţionat această agresiune din Ucraina

gov.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, de la New York, prin VTC, la reuniunea Consiliului Permanent OSCE în format consolidat. Reuniunea se înscrie în seria de evenimente care marcheză un an de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, anunță Mediafax.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat din nou agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, reiterând apelul către Rusia de a pune capăt imediat şi necondiţionat războiului şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional. S-a referit la necesitatea încetării tacticilor hibride care afectează nu doar Ucraina, sau țările învecinate, ci constituie operații globale de manipulare care au scopul să submineze unitatea în cadrul societăților, precum și sprijinul acordat Ucrainei.

Ce a spus Bogdan Aurescu

„În această zi, în urmă cu un an, Rusia a lansat un război de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă și nerespectarea principiilor dreptului internațional, a Cartei ONU şi a angajamentelor OSCE. Acesta este un război împotriva parametrilor de bază ai arhitecturii europene de securitate şi a valorilor noastre. Reiterăm apelul nostru ferm către Federaţia Rusă să înceteze imediat şi necondiţionat această agresiune neprovocată şi nejustificată şi să îşi retragă toate forţele militare şi echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. De asemenea, repetăm apelul către Belarus să înceteze să sprijine agresiunea Rusiei şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale. Cei responsabili de încălcările dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului trebuie şi vor fi traşi la răspundere. România contribuie la toate eforturile comunităţii internaţionale în acest scop, inclusiv în cadrul OSCE, unde s-a alăturat statelor participante care au invocat Mecanismul de la Moscova”, a spus Bogdan Aurescu.

Acesta a reluat condamnarea în termenii cei mai fermi a atrocităţilor comise de forţele armate ruse în Ucraina. A subliniat sprijinul României pentru ca vinovații de încălcările dreptului internațional umanitar şi ale drepturilor omului, unele dintre acestea putând fiind considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, să fie traşi la răspundere.

Ministrul de externe a subliniat impactul major pe care războiul îl are asupra Republicii Moldova

De asemenea, ministrul de externe a subliniat impactul major pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei îl are asupra Republicii Moldova și a reafirmat sprijinul ferm al României, continuu și necondiționat, pentru Republica Moldova și parcursul său european. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat continuarea unei prezențe și acțiuni eficiente, predictibile și consecvente a OSCE în această țară.

„Am fost martori pe parcursul acestui an la eroismul şi la rezilienţa poporului ucrainean în apărarea ţării sale şi în a rezista în faţa agresorului. A fost, de asemenea, un an al solidarității ferme. România s-a aflat din prima zi în prima linie a sprijinului pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean afectat de războiul de agresiune al Rusiei. Am furnizat adăpost, alimente, asistenţă medicală, acces la educaţie şi pe piaţa muncii tuturor celor care au fugit din calea războiului sosind în România - peste 3,6 milioane de cetăţeni ucraineni – şi vom continua să facem acest lucru. Sprijnul României pentru Ucraina rămâne solid, pentru atât timp cât va fi necesar. Mediul de securitate s-a schimbat nu doar în termeni de amenințări militare convenționale de securitate – lumea întreagă se confruntă cu ameninţări mai diverse ca niciodată. Pe parcursul actualei agresiuni militare împotriva Ucrainei, Rusia a făcut toate eforturile posibile de a folosi o gamă şi mai mare de tehnici hibride de război. De la retorica nucleară iresponsabilă şi minciuni despre dezvoltarea de arme chimice sau biologice de către Ucraina, la distrugerea infrastructurii energetice sau încălcarea principiului de bază al libertăţii de navigaţie, Rusia a combinat vechi tactici şi sloganuri din era sovietică cu instrumentele propagandei contemporane. Această propagandă s-a intensificat chiar mai mult în ultima perioadă, cu scopul de a diviza societățile noastre în vederea subminării solidarităţii cu Ucraina sau a unităţii dintre noi. Campaniile hibride conduse de Rusia nu se limitează la Ucraina, nici la vecinii săi, precum Republica Moldova, regiunea Mării Negre și nici măcar la continentul european. Acestea sunt operaţiuni globale de manipulare şi trebuie abordate ca atare. Trebuie să fim conștienți şi pregătiţi să combatem aceste influenţe maligne, aşa cum trebuie să continuăm să fim alături de Ucraina”, a mai spus ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a condamnat ferm retorica amenințătoare și provocatoare

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm retorica amenințătoare și provocatoare, bazată pe susțineri nefondate, inclusă în declarația Ministerului rus de Externe de azi, 24 februarie 2023, prin care se anunță că armata rusă va răspunde, „în mod adecvat" la așa-zise provocări sau atacuri împotriva „compatrioților ruși”, personalului militar și depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Șeful diplomației române a reiterat susținerea deplină a României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

„Rusia a exploatat în mod nesăbuit energia și hrana ca armă de război. Rusia poartă răspunderea pentru criza globală de securitate alimentară pe care a provocat-o prin instrumentalizarea hranei în cadrul războiului său împotriva Ucrainei. România, împreună cu toate statele mebre UE, va continua să susțină livrarea la timp și constantă a produselor agricole ucrainene către piețele globale. Peste 13 milioane de tone de grâne din Ucraina au fost exportate prin România până acum. Războiul în desfăşurare din Ucraina are un impact negativ major în regiune, în special asupra celor mai vulnerabile state, precum Republica Moldova. Suntem profund îngrijoraţi cu privire la recentele planuri ale Rusiei de a destabiliza această ţară şi condamnăm aceste acţiuni. În acest sens, este absolut inacceptabil să vedem retorica amenințătoare precum cea inclusă în declarația Ministerului rus de Externe de azi, prin care se anunță că armata rusă va răspunde, citez, „în mod adecvat" la așa-zisele provocări sau atacuri împotriva "compatrioților ruși" și personalului și depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Condamnăm ferm acest comportament provocator, bazat pe acuzații nefondate. Și susținem pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. În același timp, este de o importanţă deosebită să continuăm să sprijinim pe deplin Republica Moldova şi prelungirea mandatului Misiunii OSCE de la Chişinău. România sprijină puternic Republica Moldova! Așa cum s-a mai spus și anterior, absenţa războiului nu înseamnă pace. Prin urmare, este mai clar decât oricând că conflictele prelungite precum cele din regiunea Mării Negre trebuie abordate fără amânare și trebuie să fie printre prioritățile noastre. Această criză de securitate şi umanitară fără precedent a afectat şi OSCE, a exacerbat problemele vechi, existente din cadrul organizaţiei, dezvăluindu-și slăbiciunile în anumite zone. În acelaşi timp, actuala criză a arătat şi faptul că organizaţia este rezilientă şi are capacitatea de a continua să funcţioneze, chiar și în aceste circumstanţe dificile”, a mai spus Aurescu.

Șeful diplomaţiei române a mulţumit atât actualei Preşedinţii-în-Exerciţiu, cât şi precedentei Preşedinţii poloneze şi Secretarului General al OSCE pentru poziţia fermă şi principială faţă de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, prin apărarea angajamentelor şi principiilor OSCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.