Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Călin Popescu Tăriceanu răspunde la scrisoarea lui Klaus Iohannis: 'Văd ca preluat-o și el, mă bucur. E singura soluție eficientă'

iohannis tariceanu

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Călin Popescu Tăriceanu i-a răspuns, deocamdată, oral președintelui și i-a transmis că se bucură că au aceleași idei.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât de sănătoase sunt roșiile din „Programul Tomata“

”Dorința noastră este de a trage învățăminte nu numai de rezultatul alegerilor ci și de modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile pentru românii din străinătate. Am hotărât împreună cu colegii mei să inițiem un dialog cu organizațiile românilor din străinătate pentru a preveni pe viitor ca aceste situații să se mai întâmple și pentru a putea veni cu un punct de vedere structurat în cadrul dezbaterilor care vor avea loc în Parlamentul, în cadrul Comisiei speciale create pentru soluționarea problemei votului din străinătate, După cum știți această comisie este condusă de colegul nostru, senatorul liberal Dorin Bădulescu. Ea e formată din 23 de membri ai Parlamentului, senatori și deputați. Această comisie va începe să lucreze de mâine. Ea va trebui să aibă în vedere două capitole distincte: ce modificări legislative trebuie făcute și ce recomandări să facă Guvernului ca prin măsurile administrative, gen mărirea secțiilor de vot, majorarea numărului de cabine de vot, ca să știe ce să facă. Noi am propus votul anticipat prelungit, văd ca preluat-o și Klaus Iohannis, mă bucur. E singura soluție eficientă. Am văzut cererea de a face sesiune extraordinară, dar noi vrem să schimbăm legea în această sesiune, până la finalul ei.

Mâine o să analizez scrisoarea și sunt de părere că trebuie rezolvată anticipativ. Putem adăuga celelalte formule de vot, deja folosite. Un sistem care să fie nebirocratic. Dacă stăm să completeze cu liste și date de identificare ca acum 100 de ani, când nu era sistemul informatic, sigur că procesul o să fie anevoios.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale:Autorităţile trebuie să ia măsurile necesare

„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit, totodată, partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.

Șeful statului a anunțat și măsurile care ar trebui incluse în acest proiect de act normativ.

Citește și: Eugen Teodorovici îi dă prima sarcina noul preşedinte al ANAF! Ce va avea de făcut Mirela Călugăreanu

„Am transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului României și președinților celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluțiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală. Aceste măsuri vizează: debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare; modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor; mărirea numărului de secții de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri”, a completat președintele Iohannis.

Președintele României a atenționat „autoritățile statului român că au obligația și responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, pentru a se asigura că toți cetățenii români, din țară sau din străinătate, își vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot”.

Citește și: Vești importante pentru toți pensionarii! Ce se va întâmpla de la 1 septembrie

El a reamintit partidelor și de Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, pe care l-a inițiat și care „prevede în mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a transpune în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români”.

Citește și: Lovitură pentru Paraziții! Ce despăgubiri vor polițiștii pentru piesa ’Antimiliție’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.