Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Carmen Dan recunoaște că ultrașii echipelor de fotbal au vrut să facă SCANDAL la cimitirul Valea Uzului

valea uzului

Carmen Dan a declarat, luni seara, că incidentele de la Cimitirul Valea Uzului au fost diminuate ca intensitate de către forțele MAI deplasate la fața locului, polițe și jandarmi.

Pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, aproximativ 1.000 de români de etnie maghiară au format un lanț uman cu scopul de a împiedica intrarea în cimitir a românilor care voiau să le aducă recunoștință eroilor înhumați în acel loc. Carmen Dan a recunoscut că mai mulți ”ultrași” ai echipelor de fotbal și ”radicali” au fost prezenți la incidentele de pe Valea Uzului.

Citește și: SURSE De ce și-ar fi executat, de fapt, Viorica Dăncilă omul – Informații EXCLUSIVE despre demiterea lui Remus Borza

”Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violențe între români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultrașilor și de o parte și de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri, care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru a rămas: cum s-a putut ca porțile cimitirului să fie rupte. Acolo sunt înhumați 1.306 de eroi de diferite naționalități.

Este bine ca MAPN să preia în administrare Cimitirul Valea Uzului.”, a declarat Carmen Dan.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba! Dorește închisoare pe viață pentru aceste persoane

Legat de prezența în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoș, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: "în misiune erau forțe din 2 județe iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor. Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituție. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică".

Ministrul de Interne a mai precizat că: "din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situația juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potențarea unor interese".

Citește și: Aflat în spatele gratiilor, Liviu Dragnea primește o nouă lovitură! Marele său proiect, dinamitat!

Carmen Dan a precizat că neînțelegerile între autoritățile din Harghita și cele din Bacău, cu privire la apartența cimitirului, este o problemă veche, iar ultima întâlnire pe această temă a avut loc în 2012, ulterior administrațiile așteptând rezolvarea în instanță.

Ministrul Carmen Dan spune că reprezentanții autorităților locale din cele două județe se vor întruni într-o ședință comună privind clarificarea situației juridice a cimitirului. De asemenea, Carmen Dan consideră binevenită propunerea ca Ministerul Apărării să preia administrarea cimitirului.

Citește și: SURSE De ce și-ar fi executat, de fapt, Viorica Dăncilă omul – Informații EXCLUSIVE despre demiterea lui Remus Borza

„În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere pe cale amiabilă, instanța va fi sesizată pentru a hotărî asupra tuturor aspectelor juridice aflate în dispută. Atât timp cât ambele județe și ambele comunități vor avea puncte de vedere diferite față de apartenența acestui cimitir, tensiuni de acest fel, vor putea fi generate oricând. De aceea, este foarte binevenită decizia Guvernului ca MApN să preia administrarea acestui cimitir indiferent de autoritatea publică locală pe teritoriul căreia se află”, a explicat Carmen Dan.

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba! Dorește închisoare pe viață pentru aceste persoane .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.