Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Ce se întâmplă acum pe Insula Șerpilor, punctul-fierbinte al începutului de război dintre Rusia și Ucraina (CNN)

Euronews.ro.
insula serpilor

Un recent reportaj, deosebit de interesant, a fost realizat de reporterii CNN referitor situația actuală de pe Insula Șerpilor, locul în care frontul ruso-ucrainean a fost și mai aproape de frontierele României.

Ucraina menține pe insula din mijlocul mării o prezență militară extrem de redusă care asigură doar misiuni de observare.

Potrivit unui militar ucrainean prezentat cu indicativul „Fortune”, forțele ruse de ocupație nu mai atacă în această parte a Ucrainei, dar, ocazional, se pot observa la distanță nave de luptă rusești.

„Trebuie să fim de pază 24/7, așa că nu ne-am plictisit niciodată aici. Întotdeauna este ceva de făcut”, relatează „Fortune” precizând reporterilor să fie atenți pe unde calcă întrucât în perimetrul, și așa destul de restrâns al insulei, pot fi montate mine explozive.

Militarii aflați pe insulă sunt izolați: nu pot comunica acasă, cu familiile, pentru a nu fi interceptați de ruși.

Tot din rațiuni de securitate ambarcațiunile folosite pentru aprovizionare sunt de dimensiuni reduse, ceea ce face ca transporturile să fie deseori anulate din cauza condițiilor meteorologice dificile sau rapid schimbătoare, specifice zonei.

Unul dintre grănicerii micii garnizoane de pe insulă, cu indicativul „Shakespeare”, rememorează luptele din luna mai, când s-a tras asupra pozițiilor rusești instalate aici.

„Rușii au greșit crezând că nu putem ajunge la ei. Ei au crezut că nu îi putem lovi decât cu sistemele lansatoare de rachete, așa că s-au bazat pe sistemele antiaeriene de pe insulă. Au fost capabili să ne intercepteze rachetele, dar noi am folosit masiv lovituri de artilerie”, a relatat Shakespeare.

Ucrainenii au folosit atunci, cu inventivitate și curaj, obuziere franceze CAESAR montate pe barje plutitoare și lansatoare de rachete multiple Grad aduse, pe valuri, cât mai aproape de insulă. În atac s-au testat și obuzierele autopropulsate Bohdana, cu raza de acțiune de 40 de kilometri, dar acestea „mai mult s-au stricat decât au tras”, povestește Shakepeare.

În condițiile dificile de lovire cu obuziere de uscat montate pe barje marine, un rol determinant în precizia loviturilor prin indicarea țintei l-au jucat dronele de cercetare.

Grănicerii ucraineni relatează că după reocuparea insulei și revenirea pe aceasta, au găsit acolo “o groapă de gunoi nelocuită” întrucât rușii au abandonat totul în grabă, lăsând în urmă muniție și armament, printre care și un sistem de apărare antiaeriană Тor-М2 intact.

„Dacă ar fi avut timp, l-ar fi aruncat în aer”, au conchis militarii uraineni.

Aceștia sunt însoțiți de o pisică ce le ține de urât și îi ferește de șerpi și șobolani, adevărații stăpâni ai insulei din mijlocul întinderilor de ape.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.