Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cel mai bun concert de colinde din 2023 a avut loc într-o mănăstire

basilica.ro
tronos mihail buca

În seara zilei de 23 decembrie, Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, a fost gazda celui mai bun concert de colinde din 2023, intitulat „Plecarea Magilor”. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, alături de obștea mănăstirii și de numeroși credincioși și iubitori ai cântecelor religioase.

Concertul a fost deschis de Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, fondat și dirijat de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, urmat de Corul Național de Cameră „Madrigal ‑ Marian Constantin”, condus de Anna Ungureanu.

La finalul concertului, Preasfinţitul Părinte Galaction a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare, evidențiind importanța Sărbătorii Nașterii Domnului.

„Hristos Se naște și, odată cu nașterea Sa, veșnicia se sălășluiește în timp. Acestei transfigurări ne fac părtași colindele, iar de aceea acestea nu au vârstă. Prin colind, vers și rugăciune suntem și noi prezenți astăzi lângă Pruncul Iisus. Plecând spre casele noastre, să Îi cerem Lui Dumnezeu să facă din inima noastră o peșteră caldă în care, alături de Prunc, să‑i așezăm pe cei singuri, pe cei întristați, pe cei necăjiți, pe cei înfrigurați de lipsa iubirii, pe toți aceia în viața cărora se cuvine să aducem o rază de bucurie și, odată cu acest gând, să o rugăm pe Maica Domnului Hristos să mângâie sufletele noastre și să ne dăruiască dragoste față de toți oamenii și nădejde în ajutorul lui Dumnezeu, în clipele grele ale vieții”, a spus Preasfinția Sa.

În continuare, părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ eparhial, a evidențiat frumusețea colindelor tradiționale românești. „Ne‑am gândit la acest moment special deoarece s‑a creat în această perioadă la Mănăstirea Pantocrator, ajungând aici Darurile pe care magii I le‑au adus Mântuitorului Iisus Hristos, această bucurie a Nașterii Mântuitorului. Am hotărât să îmbinăm cântarea corală cu o cântare pur bizantină, născându‑se acest concert extraordinar de colinde”, a spus părintele arhimandrit, scrie ziarullumina.ro.

Printre ceilalţi vorbitori s‑a numărat şi părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, stareț al Mănăstirii Pantocrator. „Pentru a ne arăta bucuria și dragostea pentru evenimentul venirii acestor daruri la noi, am organizat împreună cu episcopia noastră acest concert, invitând două coruri atât de îndrăgite și cunoscute de toți credincioșii din țara noastră. Colindele ne emoționează și ne bucură pe fiecare dintre noi, transpunându‑ne în acea vreme, la fel ca și Evanghelia, care ne face să participăm cu inima. Cuvintele sunt de multe ori sărace, vorbim mult și spunem multe lucruri, dar colinda reușește prin cuvinte simple, cuvinte directe să ne facă participanți direcți la Taina Nașterii Domnului”, a spus părintele arhimandrit Sebastian Serdaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.