Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Celebra artistă franco-americană de culoare Josephine Baker va fi înhumată în mausoleul Pantheonului din Paris

romanticfm.ro
top muzical

Josephine Baker, celebra cântăreaţă, dansatoare şi actriţă franco-americană de culoare, va fi înhumată în mausoleul Pantheonului din Paris - unul dintre cele mai înalte onoruri din Franţa - a anunţat duminică ministrul Agnes Pannier-Runacher din guvernul francez, informează Reuters şi AFP.

"Este o mare doamnă care a iubit Franţa, care va intra în Pantheon. Mulţumiri lui Emmanuel Macron pentru acest tribut", a scris Pannier-Runacher pe Twitter, confirmând informaţiile publicate anterior în presă.

Artista, pe numele său real Freda Josephine McDonald, s-a născut în statul Missouri în 1906 şi a cunoscut faima după ce a ajuns la Paris, în anii 1920, la fel ca multe alte persoane de culoare care au rămas în capitala Franţei după Primul Război Mondial şi care au adus cu ei cultura jazz americană, potrivit agerpres.ro.

Ea a fost o figură eminentă a Rezistenţei franceze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a luptei împotriva rasismului.

Josephine Baker a încetat din viaţă în 1975, iar mormântul său se află în prezent la Monaco.

Rămăşiţele artistei vor fi reînhumate la data de 30 noiembrie în mausoleul Pantheonului, alături de alte personalităţi naţionale franceze precum scriitorii Emile Zola şi Victor Hugo, filosoful Voltaire şi Simone Veil, figură eminentă a vieţii politice franceze şi a feminismului şi supravieţuitoare a Holocaustului.

O petiţie prin care se solicita "pantheonizarea" interpretei celebrei piese "J'ai deux amours" a fost iniţiată în urmă cu doi ani de eseistul şi criticul literar Laurent Kupferman.

"Această cerere de pantheonizare a fost făcută de familia Baker începând din 2013", a declarat pentru AFP Jennifer Guesdon, una dintre susţinătorii acestui demers. Petiţia are "aproape 40.000 de semnatari", a menţionat ea.

"Artistă, primă vedetă internaţională de culoare, muză a cubiştilor, membră în Rezistenţă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în armata franceză, activistă alături de Martin Luther King pentru drepturile civile în Statele Unite ale Americii şi în Franţa alături de LICA (Liga internaţională împotriva antisemitismului, devenită ulterior LICRA - Liga Internaţională împotriva rasismului şi antisemitismului - n.a.) (...) credem că Josephine Baker (1906-1975) îşi are locul său în Pantheon", se arată în petiţie.

Josephine Baker va deveni astfel prima femeie de culoare înmormântată în necropola seculară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.