Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Ciocniri violente în Capitala Bulgariei: Protestatarii pro și contra ajutor militar pentru Ucraina s-au luat la bătaie

bntnews.bg

La Sofia, capitala Bulgariei, susținătorii Ucrainei s-au ciocnit cu protestatarii care cereau neutralitate în privința conflictului armat.

Protestatarii pro și contra ajutorului militar acordat Ucrainei s-au mutat de la parlament la un monument al armatei sovietice. Un grup insistă asupra neutralității, iar celălalt asupra ajutorului militar pentru Kiev, transmite agenția BTA.

Cele două grupuri au fost separate miercuri de un cordon de poliție. Cu toate acestea, au avut loc ciocniri fizice între unii demonstranți, care au fost rapid reprimate de poliție.

„Nu suntem mulțumiți de decizia Adunării Naționale, pentru că până la urmă nu a fost votată o decizie privind ajutorul militar. Nu există deloc și asta leagă mâinile guvernului de acum încolo pentru a ajuta doar cu câteva lucruri specifice de care este nevoie în acest moment, dar nu știm cum va escalada războiul”, a declarat reporterilor Tsetska Bachkova, care face parte din organizatorii protestului pentru asistență militară.

Mulțimea a scandat „Aceasta nu este Moscova”, în timp ce fluturau steaguri bulgărești și ucrainene.

Au fost ridicate afișe pe care se putea citi: „Nu mai este nevoie să ne oprim”, „Dacă suntem pentru pace în Ucraina - să o înarmăm”, „Ucrainenii nu-și pot apăra viața cu ramuri de măslin”, „Agenți ruși în fața parlamentului”.

Grupul care cerea neutralitate a fluturat steaguri bulgărești și rusești. Ei scandau „Demisia”, „Neutralitate”.

Încercarea unora dintre demonstranți de a înfășura monumentul cu steagurile bulgărești și ucrainene a eșuat. Au fost sabotați de protestatarii care fluturau steaguri bulgărești și rusești. Astfel, pe monument a rămas doar steagul Bulgariei.

La începutul zilei de miercuri, cetățenii organizați pe rețelele de socializare, precum și reprezentanți ai Mișcării civile „Luptătorul” s-au adunat în fața intrării oficiale a parlamentului pentru a protesta împotriva trimiterii de echipament militar în Ucraina. Aceștia sunt nemulțumiți de decizia Adunării Naționale, care nu include echipamente militare pentru Ucraina. Aceasta este considerată neconformă cu statutul de membru al Uniunii Europene și al NATO. În opinia lor, este, de asemenea, lipsită de curaj și a fost votată doar pentru a menține coaliția de guvernare.

Un alt miting de protest a avut loc în fața clădirii municipale din Varna împotriva trimiterii de arme și ajutor militar în Ucraina. Participanții la miting au afișat pancarte pe care scria „Nu la arme, nu la război”, „Nu vrem război”. De asemenea, în centrul orașului Veliko Târnovo a avut loc un protest împotriva furnizării de ajutor militar Ucrainei, organizat de partidul Vazrazhdane. Cei adunați au cerut ca Bulgaria să își păstreze neutralitatea, astfel încât să nu fie implicată în conflictul militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.