DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Cu mii de copii infectați, Raluca Turcan laudă măsurile Guvernului: 'Școlile au tot ce le trebuie'

Facebook
Raluca Turcan

Raluca Turcan a explicat, marți seară, la B1 TV, că Guvernul a pus la dispoziția autorităților locale bani pentru pregătirea stocurile din unitățile de învățământ. Mai mult decât atât, vicepremierul a ținut să menționeze că școlile au tot ceea ce le trebuie din perspectiva sănătății, fiind deja pregătite stocuri pentru luna octombrie și chiar și noiembrie.

Vicepremierul este de părere că, cel puțin pentru moment, la nivel național nu s-ar impune scenariul roșu în toate școlile din România.

Întrebată dacă se va ajunge la scenariul roșu de predare în întreaga țară, Turcan a răspuns: „Nu cred că ne apropiem la nivel național de scenariul roșu și nu e de dorit. Toate studiile arată că învățământul cu prezentă fizică dă rezultate mai bune”.

Citește și: Virgil Musta, după recordul de pacienți la ATI: Paharul s-a umplut. Nu ştim ce facem în continuare .

„Prin măsurile asigurate de Guvern, școlile au tot ce le trebuie din perspectiva sănătății elevilor și profesorilor. Pe parcursul lunii octombrie, inclusiv noiembrie.

Am cerut școlilor ca prin acei bani puși la dispoziție de către noi să facă stocuri de măști, dezinfectanți, containere sanitare, inclusiv tablete, dispozitive de predare în mediul online, să fie cheltuiți și școlile să facă astfel de achiziții ca nu cumva să ajungem în situația în care să rămână fără stocuri și așteaptă de la Guvern. Am văzut că achizițiile centralizate, pe cantități foarte mari, iau timp”, a explicat vicepremierul Raluca Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marţi seară, că nu crede că se va ajunge la o includere a tuturor şcolilor în scenariul roşu, predându-se online, menţionând că autorităţile locale iau deciziile care se impun, în funcţie de numărul cazurilor de coronavirus.

"Eu nu cred că ne apropiem la nivel naţional cu o închidere a şcolilor şi o includere a tuturor şcolilor în scenariul roşu şi predarea online. Şi nu este de dorit. Toate studiile arată că învăţământul cu prezenţă fizică dă rezultate mai bune. De aceea am lăsat la latitudinea autorităţilor locale. Şi acolo, şcolile, inspectoratele, DSP-urile, cu comitetele judeţene de situaţii de urgenţă decid dacă există pericol în comunitate, în proximitatea şcolii, dacă există şi o creştere a numărului de cazuri. Ar fi anapoda, oarecum, în localităţi în care nu ai niciun caz să introduci şcolile în scenariul roşu doar pentru că în alte localităţi ai o creştere a numărului de infectări. Deci, decizia noastră la nivel naţional este ca şcoala să se desfăşoare în principiu cu prezenţă faţă în faţă, dacă sunt respectate cele două criterii: criteriul epidemiologic şi criteriul intern al şcolii de protecţie sanitară pentru copii şi profesori", a spus Turcan la B1 TV, fiind întrebată dacă s-ar putea ajunge la trecerea tuturor şcolilor în scenariul roşu.

Citește și: Liviu Pleșoianu pune tunurile pe Raed Arafat: Aștept ieșirile dvs. publice în care, cu aplomb egal, să spuneți că vă opuneți desfășurării alegerilor în 6 decembrie

Referitor la dotarea unităţilor de învăţământ cu tot ce este necesar în această perioadă de pandemie, viceprim-ministrul a menţionat că guvernul a alocat 175 milioane de euro pentru achiziţii, şcolile şi administraţiile locale fiind necesar să colaboreze şi să le asigure elevilor şi dascălilor cele necesare.

"Prin măsurile asigurate de guvern, şcolile au tot ce le trebuie din perspectiva sănătăţii elevilor şi profesorilor, pe parcursul lunii octombrie, inclusiv noiembrie. De aceea, noi am permis şi am cerut tuturor şcolilor, cu acei bani pe care i-am pus la dispoziţie, să achiziţioneze în continuare şi să facă stocuri de măşti, dezinfectanţi, containere sanitare, inclusiv tablete, dispozitive de predare pentru învăţământul online (...). Am văzut că achiziţiile centralizate pe cantităţi foarte mari iau timp şi atunci soluţia alternativă a fost: bine, guvernul se ocupă, am dat măşti pentru categoriile defavorizate, am pus la dispoziţie stocuri pentru pornirea anului şcolar, însă voi pentru ceea ce urmează în perioada următoare, pe parcursul anului şcolar, aveţi bani la dispoziţie şi cumpăraţi tot ceea ce vă trebuie. Trebuie doar determinarea şcolilor şi inspectoratelor şcolare să folosească aceşti bani. (...) Sunt 175 milioane de euro pe care i-am pus la dispoziţie, 100 milioane de euro pentru tablete şi echipamente de predare, 50 milioane de euro pentru măşti şi dezinfectanţi şi 25 milioane de euro, să cumpere containere sanitare în localităţile unde şcoala nu este conectată la reţeaua de apă şi canalizare", a declarat Raluca Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.