Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cu salarii mult mai mari decât în România, profesorii din Portugalia au ieșit în stradă pe fondul intensificării valului de nemulțumire

Zeci de mii de profesori au ieșit sâmbătă pe străzile Lisabonei, într-unul dintre cele mai mari proteste din Portugalia din ultimii ani, în timp ce guvernul socialist se confruntă cu un val de nemulțumire din cauza crizei legate de costul vieții, scrie Reuters.

"Suntem tratați prost de mult timp", a declarat profesoara de limba portugheză Maria Coelho, în vârstă de 55 de ani, în timp ce ținea un banner pe care scria "Respect" la protestul organizat de sindicatul FENPROF.

Sindicatul a declarat că se așteaptă ca peste 100.000 de persoane să ia parte la protest. O estimare a poliției privind participarea nu a fost disponibilă imediat. A fost pentru a treia oară în mai puțin de o lună când profesorii și lucrătorii din școli au organizat demonstrații în masă în Portugalia.

Profesorii cu cea mai mică treaptă de salarizare câștigă în jur de 1.100 de euro pe lună, dar chiar și profesorii din eșaloanele superioare câștigă de obicei mai puțin de 2.000 de euro. De asemenea, aceștia doresc ca guvernul să accelereze evoluția în carieră.

Ministrul educației, Joao Costa, a declarat că negocierile cu sindicatele profesorilor sunt în curs și că speră să ajungă la un acord în curând.

La un an după ce premierul socialist Antonio Costa a obținut majoritatea în parlament, acesta se confruntă cu o scădere a popularității și cu proteste de stradă nu doar din partea profesorilor, ci și a altor categorii profesionale.

Portugalia este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest, datele guvernamentale arătând că peste 50% dintre lucrători au câștigat anul trecut mai puțin de 1.000 de euro pe lună. Salariul minim este de 760 de euro pe lună.

Cel mai mare sindicat umbrelă din Portugalia, CGTP, a organizat joi mai multe proteste și greve în întreaga țară față de creșterea prețurilor și a îndemnat guvernul să majoreze salariile lucrătorilor.

De asemenea, asistentele medicale au intrat în grevă din cauza lipsei de oportunități în carieră, iar medicii sunt așteptați să iasă în stradă timp de două zile luna viitoare.

Pe 25 februarie, mișcarea "Fair Life" încurajează oamenii să protesteze la Lisabona față de criza costului vieții. Inflația este aproape de maximele ultimelor trei decenii.

Prețurile locuințelor din Portugalia au crescut cu 18,7% în 2022, cea mai mare creștere din ultimele trei decenii, iar chiriile au crescut, de asemenea, în mod semnificativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.