Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Dacian Cioloș îi spune lui Ludovic Orban că 'nu a trezit îngrijorări la Bruxelles': 'CEDO nu e instituţie a UE'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dacian Ciolos

Preşedintele reales al PLUS, Dacian Cioloş, a declarat sâmbătă că recursul compensatoriu trebuia în mod clar eliminat sau corectat, în timp ce măsura privind eliminarea supraaccizei a fost o decizie bună a Guvernului.

"Recursul compensatoriu trebuia în mod clar eliminat sau corectat, pentru că am văzut efectele lui. Nu ştiu să fi trezit îngrijorări la Bruxelles această măsură, ci e vorba de CEDO, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care nu e instituţie a UE. Cealaltă măsură cu eliminarea supraaccizei - nu văd o problemă, e o decizie care mi se pare bună. Trebuie doar să ne asigurăm şi nu e neapărat o îngrijorare, ci nevoia alinierii la o regulă europeană care stabileşte un plafon minim la carburant în toate statele membre", a precizat Cioloş, la o conferinţă de presă.

Citește și: Decizia majoră ÎCCJ! Iese Dragnea din închisoare?

El a adăugat că în realitate e vorba de o corectare, şi nu neapărat de o revenire asupra accizei.

"Această reducere în urma şi a deprecierii monedei naţionale înţeleg că e o diferenţă de câţiva bani între acest plafon la nivel european şi ceea ce a rezultat prin eliminarea completă asupra accizei. Aici e vorba de o corectare, şi nu neapărat de o revenire asupra deciziei. Dacă asta rezulta din calculele pe care le-a făcut PNL-ul, e o măsură pe care nu poate nimeni să-i împiedice să o ia, are argumentare", a arătat Cioloş.

Citește și: Veste BOMBĂ cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă !

Legat de recursul compensatoriu, observaţia care a venit din partea Consiliului Europei, la Strasbourg, era legată de aşteptarea pe care Consiliul o are de mai mulţi ani, nu numai de acum, de a rezolva problema aglomerării în penitenciare, o problemă reală, care necesită politici publice şi legislaţie bine gândită, a adăugat el.

"Recursul compensatoriu, aşa cum a fost el adoptat de Parlament după 2016, nu era acea soluţie bine gândită şi efectele acelei legi le-am văzut cu toţii în aceşti trei ani de zile. Eu cred că abrogarea era o măsură imediat necesară, însă ceea ce mă aştept să facă domnul Orban acum, imediat după ce au recurs la abrogare este să vină în compensare, pe termen scurt şi lung a problemei din penitenciare şi eu cred că Consiliul Europei asta aşteaptă", a spus Cioloş.

Citește și: Corina Crețu – declarații incredibile despre bugetul României: 2021-2027!

Cioloş a mai menţionat că propunerea pe care a înaintat-o ministrul Raluca Prună viza propunerea de soluţii şi evitarea sancţiunilor sau amenzilor la CEDO.

"Propunerea pe care a înaintat-o doamna ministru la acea vreme avea exact acest obiectiv: să propună soluţii prin care să evităm astfel de sancţiuni sau amenzi de la CEDO, însă acea propunere a fost tratată populist şi pe interesul membrilor de partid din PSD şi au tratat şi această lege la fel cum au tratat şi alte propuneri", a susţinut Cioloş.

Citește și: Dacian Cioloș : “Ne propunem să organizăm un prim congres al diasporei – PLUS”! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.