Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Demonstrație de putere în Serbia: Oamenii președintelui au ieșit în stradă

Captura YT
Serbia proteste

Zeci de mii de persoane s-au adunat vineri în centrul Belgradului pentru a-l susține pe președintele sârb Aleksandar Vucic, într-o demonstrație de putere după marile proteste antiguvernamentale din cauza a două împușcături în masă care au ucis 18 persoane la începutul acestei luni, scrie Reuters.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto și liderul secesionist al sârbilor bosniaci Milorad Dodik s-au numărat printre vorbitorii de la mitingul „Serbia speranței”, care a atras autobuze pline de oameni din întreaga Serbie și din țările vecine Bosnia și Macedonia de Nord, conform Mediafax.

La 3 mai, un adolescent a ucis nouă elevi și un agent de securitate în prima împușcătură în masă într-o școală din Serbia. O zi mai târziu, un bărbat în vârstă de 21 de ani a ucis opt persoane în afara Belgradului, ceea ce a declanșat nemulțumiri profunde și proteste.

Protestatarii, susținuți de partidele de opoziție, spun că guvernul condus de Partidul Progresist Sârbesc (SNS) al lui Vucic nu a reușit să țină în frâu mass-media care au promovat violența și să acționeze împotriva elementelor criminale din societate.

Ei au cerut demisia lui Vucic și a unor miniștri, provocând elita de la putere să organizeze mitingul pentru a arăta cât de mult sprijin au.

Vucic i-a chemat pe susținători să țină un minut de reculegere pentru a aduce respect tuturor celor uciși în cele două împușcături în masă. El le-a spus susținătorilor că va demisiona sâmbătă din funcția de șef al partidului.

„Începând de mâine voi fi președintele tuturor cetățenilor din Serbia și nu președintele partidului politic”.

La miting, oamenii au ținut steaguri sârbești, fotografii ale lui Vucic și un banner pe care scria „Cu inima pentru Vucic”.

„Atât dumneavoastră, cât și noi ne confruntăm cu provocări similare și amândoi suntem expuși atacurilor din partea curentului liberal internațional”, a spus Szijjarto în limba sârbă.

„Ne atacă pentru că vrem pace în Ucraina, ne atacă pentru că credem în valorile familiei și pentru că refuzăm să ni se spună ce să facem”.

„În Serbia condusă de Vucic avem încredere și o susținem. Trăiască Serbia, trăiască Republika Srpska, trăiască Rusia”, a declarat Dodik, președintele Republicii Sârbe din Bosnia, în fața mulțimii.

Traficul în Belgrad a fost blocat, iar autobuzele au fost parcate în tot orașul.

„Am venit aici pentru a-l susține pe președintele nostru care luptă pentru pace în Serbia”, a declarat Goran Dincic, 53 de ani, care a venit din orașul Nis, situat în sudul țării.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.