Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Descoperire arheologică de o valoare inestimabilă în mijlocul podgoriilor din Valpolicella

Arheologii au descoperit mozaicuri romane perfect conservate sub viţele de vie din nordul Italiei, posibile elemente decorative ale unei vile căutate de un secol, a anunaţt joi primarul localităţii, citat de AFP, potrivit news.ro.

Somptuoasele mozaicuri în culori vii şi desene geometrice, parţial dezgropate în apropiere de comuna Negar di Valpolicella, în apropiere de Verona (nord-est), ar fi putut face parte dintr-o vilă romană din secolul III, deja descoperită de arheologi în 1922.

"A fost foarte impresionant că văd mozaicurile datorită calităţilor lor, a excelentei conservări a culorilor", a declarat pentru AFP primarul Roberto Grison.

Locuitorii acestei regiuni viticole, care produce vinul roşi italian Valpolicella, ştiau de ani că vestigiile romane se ascund acolo, în contextul unor prime cercetări vechi de un secol. Mozaicurile, găsite într-un loc supranumit "Villa", reprezintă prima mare descoperire.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Arheologul municipal Gianni de Zuccato povesteşte că a avut impresia că "intră într-o maşină a timpului" atunci când a găsit mozaicurile cu motive geometrice roşii, gri, albe şi maro.

"A fost o senzaţie incredibilă, trebuie să mărturisesc că nu puteam să-mi păstrez calmul", a spus arheologul care le-a datat din anii 250-400 după Hristos. Acestea ar putea acoperi o suprafaţă de 300 metri pătraţi.

Arheologii spun că ar putea fi clădiri ascunse sub grădină pe 1.000 de metri pătraţi.

Autorităţile din comuna Negar di Valpolicella vor să prezinte vestigiile cât mai curând posibil, toată acţiunea necesitând fonduri importante şi timp.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.