Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Descoperire neașteptată: o drona rusească dezasamblată de Ucraina conține piese comandate de pe Aliexpress

Ukrainska Pravda
drona

Drona Shahed, importată din Iran și utilizată de forțele ruse, a fost analizată de serviciile de informații ucrainene. Acestea au descoperit că majoritatea componentelor sale provin din țări occidentale și pot fi achiziționate de pe Aliexpress.

O înregistrare video difuzată de Radio Svoboda arată ce conține o dronă Shahed și sugerează că aceste aparate pot fi distruse cu arme de calibru mic. Grănicerul ucrainean care apare în imagini spune că a doborât drona în timp ce aceasta zbura la o înălțime de 150 de metri, relatează Ukrainska Pravda.

Reportajul a fost realizat într-un hangar în care sunt examinate dronele Shahed-131 și Shahed-136 doborâte de armata ucraineană.

Un reprezentant al serviciilor de informații din cadrul armatei ucrainene a explicat că dronele kamikaze iraniene au, de regulă, o încărcătură explozivă de 45-50 de kilograme. Cea mai valoroasă componentă este antena CRPA, folosită în combaterea războiului electronic. În imagini se văd piesele de bază ale aparatului - motorul, antena, placa cu circuite electronice și procesorul, scrie spotmedia.ro.

 

Piese achiziționate de pe "bazarele" online

Potrivit serviciului de informații ucrainean, toate piesele acestor drone pot fi cumpărate de pe Aliexpress.

"După dezmembrarea dronei Shahed, specialiștii ucraineni au ajuns la concluzia că cele mai multe componente sunt făcute de țări occidentale. Din cauza sancțiunilor, aceste piese nu ar fi trebuit să ajungă în Iran", arată reporterul.

Agenții de informații din Ucraina și-au informat partenerii occidentali despre aceste piese, pentru ca importurile iraniene să fie restricționate.

Studierea componentelor dronelor le permite, totodată, militarilor ucraineni să găsească modalități de a le contracara mai bine.

Luni noaptea au fost declanșate alarme antiaeriene în mai multe regiuni ale Ucrainei. Apărarea aeriană ucraineană a comunicat că a doborât 14 din cele 15 drone kamikaze și de recunoaștere lansate de Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.