Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO DESCOPERIRE ȘOCANTĂ pe terenul unei şcoli: Au fost găsite rămăşiţele a 215 copii

Rămăşiţele a 215 copii, unii cu vârsta de până în trei ani, au fost găsite pe locul unei foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni, o descoperire pe care prim-ministrul canadian Justin Trudeau a descris-o vineri drept sfâşietoare, informează Reuters.

Copiii erau elevi ai şcolii rezidenţiale indiene Kamloops din Columbia Britanică, care s-a închis în 1978, conform indigenilor Tk'emlúps te Secwepemc (poporul confluenţei), care au spus că rămăşiţele au fost găsite cu ajutorul unui specialist în detectarea cu un radar care pătrunde în sol.

"Aveam cunoştinţă despre asta în comunitatea noastră şi am putut să verificăm", a spus într-o declaraţie şefa Tk'emlúps te Secwepemc, Rosanne Casimir.

"În acest moment, avem mai multe întrebări decât răspunsuri", a adăugat Rosanne Casimir, scrie agerpres.ro.

Sistemul şcolilor rezidenţiale din Canada, care a separat forţat copiii indigeni de familiile lor, a constituit un genocid cultural, conform concluziilor unei anchete din 2015, care a durat şase ani.

Raportul a documentat abuzuri fizice oribile, violuri, malnutriţie şi alte atrocităţi suferite de mulţi din cei 150.000 de copii care au frecventat acest tip de şcoli, administrate, de obicei, de

biserici creştine din partea Ottawa în perioada dintre 1840 şi anii 1990.

S-a constatat că un număr de peste 4.100 copii au murit în perioada frecventării acestor şcoli rezidenţiale.

Moartea celor 215 copii, îngropaţi pe terenul celei mai mari şcoli rezidenţiale din Canada, se pare că nu a fost inclusă în acest bilanţ şi nici nu a fost documentată până la această descoperire.

În legătură cu acest subiect, premierul Trudeau a scris pe Twitter următoarea postare: această ştire "îmi frânge inima - este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre".

În 2008, guvernul canadian şi-a cerut scuze oficial pentru acest sistem de educaţie.

Naţiunea indigenă Tk'emlúps te Secwepemc a mai comunicat că menţine contactul cu medicul legist şi comunităţile de origine ale căror copii au frecventat şcoala şi se aşteaptă la constatări preliminare până la jumătatea lunii iunie.

Într-o declaraţie, şeful regional al Adunării Primelor Naţiuni din Columbia Britanică, Terry Teegee, a apreciat că descoperirea acestor morminte "reîmprospătează durerea şi pierderea tuturor Primelor Naţiuni din Columbia Britanică".

Fostul pensionat, administrat de Biserica Catolică în numele Guvernului canadian, era una dintre cele 139 de instituţii de acest gen înfiinţate în ţară la sfârşitul secoluluial XIX-lea şi care au existat până în anii '90.

Aproximativ 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi au fost înrolaţi cu forţa în aceste pensionate, în care au fost rupţi de familiile lor, de limba lor şi de cultura lor.

Mulţi dintre ei au fost supuşi unor rele tratamente sau unor abuzuri sexuale, iar cel puţin 3.200 au murit, cea mai mare parte de tuberculoză, potrivit concluziilor prezentate în 2015 de către o Comisie naţională de anchetă.

Comisia a cules mai multe mărturii de la amerindieni, potrivit cărora sărăcia, alcoolismul, violenţa conjugală şi un nivel ridicat al sinuciderii care afectează în continuare numeroase comunităţi sunt, în mare parte, moştenirea acestui sistem de pensionate.

În 1910, directorul instituţiei de la Kamloops s-a plâns de insuficienţa finanţării de la Guverul canadian în vederea unei ”hrăniri adecvate a elevilor”, arată comunitatea în comunicat.

Ottawa a prezentat scuze în mod oficial supravieuitorilor acestor pensionate în 2008, în cadrul unui acord de ajutor în valoare de 1,9 miliarde de dolari canadieni (1,3 miliarde de euro).

Aceste persoane au fost victimele unui ”genocid cultural”, a conchis Comisia naţională de anchetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.