Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Drama buzoianului cu penisul amputat din greșeală, la 9 ani de la operație: Spitalul caută soluții să scape de plata despăgubirilor de 500.000 de euro

Captură video
buzoian penis taiat

Drama buzoianului cu penisul amputat din greșeală, la nouă ani de la operație: Spitalul caută soluții să scape de plata despăgubirilor de 500.000 de euro

Buzoianul Costică Maroleanu a obținut în instanță plata unor despăgubiri de 500.000 de euro, printr-o sentință care nu este însă definitivă, după ce i-a fost organul sexual din cauza unei culpe medicale. Deoarece Spitalul Județean de Urgență Buzău se află în fața unei mari crize în buget, suma fiind mult prea mare pentru a fi suportată de unitatea medicală, a solicitat ajutorul unei case de avocatură, anunță adevarul.ro.

În acest sens, un proiect de hotărâre ce vizează achiziționarea serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică în dosarul cu pricina a fost supus votului Consiliului Județean Buzău. Demersul făcut de unitatea medicală a fost făcut public, miercuri, când pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean s-a numărat și acest proiect de hotărâre.

”Spitalul Județean de Urgență Buzău a solicitat, cu adresa nr. 9635/25.05.2023 aprobarea achiziționării de servicii juridice într-un dosar penal finalizat cu Sentința penală nr. 401/11.05.2023 prin care unitatea medicală era obligată ca parte responsabilă civilmente la plata unor daune morale în cuantum de 500.000 euro pentru partea vătămată”, se arată în proiectul de hotărâre.

Contractarea serviciilor s-a făcut înainte ca decizia să fie aprobată de Consiliul Județean printr-un vot al aleșilor județeni. Acest aspect i-a determinat pe șapte dintre consilieri să de abțină de la vot. Este vorba despre reprezentanții PNL și un consilier PMP. Proiectul privind angajarea casei de avocatură pentru a scăpa spitalul de povara financiară a trecut cu 16 voturi pentru și șapte abțineri.

„Se validează achiziționarea de către Spitalul Județean de Urgență Buzău a serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică în Dosarul nr. 3395/ 200/2020 – Sentința penală nr. 401/11.05.2023, aflat în faza de declarare apel precum și a tuturor documentelor subsecvente procedurii de achiziție”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, a explicat că decizia a aparținut în totalitatea Spitalului Județean de Urgență, Consiliul Județean rezumându-se la a lua act de contractarea serviciilor juridice. La rândul lor, reprezentanții unității medicale și-au argumentat cererea de cumpărare a serviciilor unei case de avocatură, dată fiind complexitatea speței, de natură penală în principal, latura civilă fiind accesorie acesteia.

„Impactul major al obligației de plată a unor daune morale de 500.000 euro asupra bugetului de venituri și cheltuieli al unității medicale, necesitatea unei expertize profesionale de natură juridică pentru o astfel de speță, care excede într-o mare măsură ariei de cazuri litigioase gestionate de compartimentul juridic al unității medicale prin cei doi consilieri juridici”, sunt alte câteva pasaje din expunerea de motive.

Drama lui Maroleanu a început în toamna anului 2014

Suma pe care Maroleanu o solicită drept despăgubiri este de jumătate de milion de euro, sumă avansată, de altfel, încă de la început acţiunii în justiţie. La stabilirea daunei, avocata bărbatului mutilat s-a folosit de un precedent judiciar, cazul Ciomu.

Costică Maroleanu a ajuns la Spitalul Judeţean Buzău în luna noiembrie 2014 cu suspiciune de atac cerebral, în urma analizelor medicii constatând că el are şi probleme diabetice. Bărbatul s-a refăcut rapid, însă ulterior au apărut, pe fondul afecţiunii diabetice, probleme la sistemul urologic, astfel că, în decembrie, a fost internat la Terapie Intensivă în cadrul Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău.

I-a fost montată o sondă urinară, iar după câteva zile, când aceasta i-a fost scoasă, au apărut complicaţiile. Bărbatului i se infectase organul genital dar, cu toate acestea, nu a fost programat la un consult urologic.

Pentru că se simţea tot mai rău, pacientul a decis să plece din spitalul din Buzău, iar după Anul Nou s-a internat la Spitalul Militar Central. Acolo, doctorii şi-au dat seama că e o situaţie disperată şi au decis amputarea organului genital.

O expertiză medicală efectuată de profesorul universitar Mircea Penescu, doctor în ştiinţe medicale şi specialist în nefrologie, a scos la iveală nereguli grave în felul în care a fost tratat pacientul. Doctorii ar fi sesizat prea târziu problemele acestuia şi au intervenit tardiv. Iar ghinionul bolnavului a fost că a nimerit la spital de Crăciun, când medicii sunt în concedii sau vacanţe.

Expertul a stabilit că, după ce pacientului i-a fost scoasă sonda urinară, cei care l-au tratat l-au exminat superficial şi au sesizat prea târziu complicaţiile. În plus, unele consultaţii s-au dat la telefon, fără că medicul să vadă personal bolnavul. Totodată, în fişele de observaţie procedurile erau consemnate laconic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.