Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Eminescologul Nae Georgescu, despre cartea 'Eminescu, profesor de statistică': 'Publicul poate să afle adevărul incomod pentru eminescologia oficială'

Nae Georgescu, unul dintre cei mai mari eminescologi ai ultimelor decenii, a vorbit, la lansarea cărții ”Eminescu, profesor de statistică”, despre noutățile absolute pe care le aduce lucrarea. Georgescu a punctat că autorii, voind sau nu, au infirmat neadevărurile altor biografi de-ai lui Mihai Eminescu, care spuneau că poetul nu mai putea lucra după anul 1883.

”Este foarte importantă lucrarea pentru că, în fine, publicul poate să afle adevărul incomod pentru eminescologia oficială, dar un adevăr viu, poate chiar sensibil.”, a spus Nae Georgescu la Biblioteca Academiei Române despre volumul care îi are ca autori pe Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu.

Cartea ”Eminescu, profesor de statistică” poate fi citită AICI

”Printre strategiile sale de ziarist sunt și studiile de economie politică, de statistică, pe care le folosește în ziarul ”Timpul”. El îl cunoaște foarte bine pe Ion Strat, statisticianul, economistul momentului, care a murit în 1879. ”Românul” (n.r. ziar liberal), la un moment dat, spune: Nu poate fi decât de Ion Strat acest articol, nu avea cine să îl scrie altcineva. Ei nu semnau articolele, preferau anonimatul.

Cunoaște bine textele lui Ion Ionescu de la Brad. Acestea sunt textele lui Eminescu care îl fac pe Românul să reacționeze. (...) Statistica, pe care o cunoștea bine, o studiase la Viena, apoi la Berlin, știa statisticienii momentului din capitala Imperiului Austroungar, erau frecventați de Mihai Eminescu sunt notițe, în manuscrisele sale, urmărea la nivel profesionist, nu ca amator, le-a asimilat, și-a asimilat știința.

În 1884, Eminescu vine de la cura de la Viena, unde s-a tratat la un medic vienez. Vine la București cu intenția de a-și relua activitatea la ziarul ”Timpul”, pe 17 martie, exact când ”Timpul” se desființează. Este dirijat spre Iași și va începe această aventură moldavă a lui, care este puțin cunoscută, dar bogată în documente. Titu Maiorescu era convins că Eminescu nu este sănătos. El urma să fie angajat proforma la Biblioteca Universitară din Iași unde fusese director și, în același timp, mai caută un serviciu. Serviciul pe care îl caută apare, el are dorința de a munci, și este angajat la acest liceu, unde mai are un salariu de 250 de lei pe lună. La ”Timpul” el avea 500 de lei pe lună. Al doilea serviciu al lui Eminescu este acesta.

(...) Cartea este foarte importantă pentru că atestă vitalitatea poetului, dorința lui de muncă, de activitate, dorință care s-a concretizat în atâtea, a avut slujbă la Bibliotecă, slujbă la Școala Comercială. Cât timp este dorința, voința de a lucra, este și voința de a trăi, nu este despre abulie, cu care toți îl gratulează, nu este vorba despre o paralizie generală pe care toți o spun. Sunt dovezi de vitalitate, de Eminescu viu, după accidentul din 1883.

Vă felicit, este foarte importantă lucrarea pentru că, în fine, publicul poate să afle adevărul incomod pentru eminescologia oficială, dar un adevăr viu, poate chiar sensibil.”, a spus Nae Georgescu.

”Eminescu, profesor de statistică” beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.