Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Episcopul care șterge pe jos cu Klaus Iohannis: 'Când un șef de stat îți spune că sistemul de sănătate a eșuat, înseamnă că el este vinovat'

Facebook
episcopul ambrozie

Preasfințitul Ambrozie, unul dintre puținii episcopi ai Bisericii Ortodoxe Române care are curajul de a le vorbi credincioșilor și despre ceea ce se întâmplă în viață, nu doar în Biserică, a avut o predică semnificativă într-o parohie din municipiul Giurgiu. PS Ambrozie a vorbit despre politicienii care au închis bisericile și l-a pus la punct pe Klaus Iohannis, care a a spus că România este un stat eșuat, după 7 ani de mandat la Palatul Cotroceni.

”Când un șef de stat îți spune că sistemul de sănătate a eșuat, înseamnă că el este vinovat pentru eșuarea în toate domeniile.”, a spus episcopul de Giurgiu, care a lansat și o întrebare: ”Cine va plăti pentru erorile statului, pentru greșelile lui care, mai rău ca în perioada comunistă?”.

”Am trăit o perioadă foarte grea în acești 2 ani de zile în care autorități ale statului și autorități sanitare au intrat în misterul acesta al Bisericii, în viața Bisericii, încercând să ne arate nouă care este rânduiala Împărtășirii credincioșilor, să ne arate nouă măsurile de igienă și măsurile de precauție. Ba chiar ne-au recomandat să împărtășim credincioșii cu mai multe lingurițe de plastic. Lucrul acesta a fost una dintre nebuniile acestei lumi, pentru că stând de vorbă cu profesori mari de la Salonic care au scris foarte mult și au conferențiat foarte mult au spus că aceste consecințe sunt dezastruoase pentru viața credincioșilor, pentru că nu pătrund misterul participării la viața Bisericii, la Sfânta Liturghie, la Sfânta Euharistie, și au ajuns să se îndoiască de ceea ce are Biserica mai sfânt și mai mântuitor, de Trupul și Sângele Domnului. Și au început să vină fel și fel de oameni care nu aveau nicio treabă cu viața Bisericii, care nu erau îmbisericiți, nu erau nici botezați și au început să ne spună: linguriță de plastic, preotul să facă așa, iar unii teologi și clerici, din nefericire, luați de val, au ajuns la Împărtășirea fără atingere. Le turnau din linguriță și din Sfântul Potir ca să nu îi atingă.

Vedeți unde poate să ajungă o gândire secularizată? Noi ne aducem aminte că preoții de altădată, când erau bolile neeradicate, tifosul sau alte boli, împărtășeau din același potir și, la urmă, curățau Potirul și îl goleau tot. De multe ori, noi, împărtășind și copii bolnavi, și oameni în vârstă care au anumite boli, elimină un miros urât și preotul îi împărtășește pe toți. El împărtășește pe toată lume și consumă la urmă. Împărtășește pe toată lumea, oameni în vârstă și oameni tineri. Niciodată, atunci când ajunge la proscomidiar să consume Sfânta Împărtășanie, cu aceeași linguriță, nu se sfiește, nu se smintește, pentru că concentrare lui este atât de mare știind că acolo este Trupul și Sângele Domnului încât aspectele acestea omenești sunt cu mult depășite și ignorate.

Prin urmare, am asistat la un abuz din partea autorităților statului care ne-au închis bisericile, care au obligat preoții să slujească doar în spații deschise, care au panicat lumea și, încet, încet, toate aceste lucruri au ieșit la iveală.

Zilele trecute ascultam o înaltă autoritate de stat care, fiind întrebată de ce nu se găsesc antivirale, medicamente prin farmacii, și a spus că au contraindicații. De parcă oamenii se duceau buluc să cumpere antiviralele care puteau salva vieți. De ce nu s-au găsit medicamente în spitale, de ce medicamentele care au fost cumpărate cu bani foarte mulți, monoclonalii aceia de care se tot vorbește, au fost uitate în depozite și așa mai departe. Cine va plăti pentru erorile statului, pentru greșelile lui care, mai rău ca în perioada comunistă, au încercat să pună Biserica pe coji de nucă?

Foarte multe greșeli, iubiți credincioși! Am văzut, din nefericire, enoriași pe care îi credeam foarte ancorați în credință, că nu au mai venit la biserică, că au închis porțile și preotului. Am ajuns la o stare de degradare spirituală pentru că ne-am luat după cei care nu au avut niciodată treabă cu viața Bisericii și cu credința.

Bucuria noastră, a slujitorilor din Biserică, a fost doar cuvântul Mântuitorului, care spunea ”nu te teme, turmă mică, că ți-a binecuvântat Dumnezeu să îți dea viața veșnică”. Oamenii au rămas în Biserică, au venit în continuare și nu s-a molipsit nimeni, nu a murit nimeni, dimpotrivă, cei care se izolau mai mult și mai tare au murit. Cine va plăti vreodată lipsa de implicare a autorităților statului plătite din ban public ca să vegheze la sănătatea populației?

Am stat și m-am întrebat glosând pe cuvintele lui Eminescu despre anumite partide politice din vremea lui, despre decădere și așa mai departe, care sunt atât de actuale azi, și mă întrebam cine va plăti vreodată pentru faptul că sistemul de sănătate românesc este la pământ?

Când un șef de stat îți spune că sistemul de sănătate a eșuat, înseamnă că el este vinovat pentru eșuarea în toate domeniile. Da, el și Greta cu trotineta ne spun că se încălzește planeta de la flatulațiile vacilor, de la noxe și așa mai departe. Dar, toți greii pământului merge cu avioanele personale și încălzesc planeta, iar românul, săracul, înapoi tot dă ca racul și stă în frig și în foame pentru niște nenorociți de guvernanți care nu au frică de Dumnezeu și dragoste față de semeni.

Cine repară greșelile din societate? Adică, ni se bagă călușul în gură pentru că vedem faptul că nimeni nu a făcut nimic ca să îi protejeze pe români. Ce vrea un creștin și un cuplu tânăr de la viață? Vi se pare că vor proprietăți, să aibă insule, vile? Vor să aibă siguranța unui salariu, să aibă o căsuță, să aibă toate electrocasnicele și să își crească copiii, să plătească taxe și impozite. Nimic nu s-a făcut pentru români, mai ales în perioada asta nefericită de pandemie pe care au folosit-o doar ca să se îmbogățească unii și alții, tot cu parandărătul, cuvânt neacademic, dar așa este, toți justițiarii care spunea ”vai, noi suntem un partid curat” și-au dat lor și la firmele lor și țara a ajuns așa cum o vedeți. Sunt sectoare, în București, unde sunt cele mai mari corporații și sedii firmă și unde oamenii stau în frig mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu. Cine plătește lipsa asta de profesionalism a politicienilor și de neimplicare? Avem aproape 500 de parlamentari, unul nu vine în colegiul în care a fost ales ca să îi întrebe pe oameni: ”vă e frig, vă e foame, ce aveți nevoie în urbea voastră?”. Nimeni nu vine! Nu mai gândesc limpede, nu fac nimic pentru oamenii care i-au votat. Și, atunci, de ce să tăcem? Să îi întrebați pe toți parlamentarii pe care i-ați votat că o să vină din nou, că se apropie alegerile, ce ați făcut oameni buni pentru urbe? Pentru noi, pentru giurgiuveni, pentru români... Ce ați făcut? Ce faceți pentru copii? Ați închis școlile și le-ați dat kituri care nu se pot folosi și al căror rezultat nu e relevant, luate de la cămătari și de la cei care au câștigat licitațiile. Ce au făcut pentru noi că am ajuns mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu și stăm în frig și în foame pentru niște oameni de nimic, de nimic.

Astăzi, trebuie să ai recunoștință față de mamă și față de tata care ți-au dat viață, să te gândești la strămoșii tăi care s-au sacrificat și au mers pe front, ca tu să ai o identitate, să nu îți fie rușine să spui că ești români. Că ai avut niște regi de alt neam și care au venit și au făcut lucruri pentru țară, au respectat credința țării, au iubit-o și au promovat-o. Oricât ar încerca să ne pună pe coji de nucă pe noi, pe români, că suntem ignoranți, că suntem agramați...

(...) Atâtea lucruri care nu merg în țara asta pentru că au fost numiți doar pe criterii politice oameni incompetenți, care nu au avut o firmă în viața lor, nu s-au dus să plătească cotele la stat. Cât o să tăcem și o să răbdăm pentru niște oameni de nimic, care nu au făcut nimic pentru români?

Am stat o perioadă de timp în Grecia și îi întrebam pe pustnicii din Athos ce ar fi de făcut pentru țară? Îmi spuneau, la vremea aceea, că singura salvare pentru țară este creșterea copiilor în credință.”, a spus PS Ambrozie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.