Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Erdogan, apel ferm în fața Rusiei și Ucrainei: 'Turcia este profund îngrijorată de conflict'

dailysabah.com
recep tayip erdogan, turcia, președinte, erdogan, recep erdogan

Progresele înregistrate în discuţiile de pace dintre delegaţiile ucrainene şi ruse în Turcia ar putea deschide calea pentru o întâlnire la nivelul liderilor, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Adresându-se delegațiilor ruse și ucrainene care se află la Istanbul pentru discuții de pace, Erdogan a fost optimist că se pot face progrese, afirmând că Turcia va fi încântată să găzduiască o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, spunând despre cei doi că sunt „prieteni valoroşi”.

„Sperăm că întâlnirile vor fi benefice atât pentru țări, cât și pentru regiune, deoarece Turcia este profund îngrijorată de conflict”, a spus el.

Președintele turc a spus că procesul negocierilor dintre Rusia și Ucraina a sporit speranța de pace și asigurarea unui încetare a focului cât mai curând posibil ar fi în beneficiul tuturor părților. El a felicitat delegațiile din ambele părți pentru eforturile mari, deoarece a spus că au prerogativa de a pune capăt tragediei, care a ucis mii de ucraineni și a distrus orașe.

Subliniind ideea că Turcia a afișat o poziție corectă care subliniază drepturile ambelor părți, Erdoğan a spus că este timpul ca discuțiile să înceapă să producă rezultate. El a menționat că Turcia nu a ezitat să își asume responsabilitatea pentru pace și stabilitate în regiune.

„Noi credem că nu va exista niciun perdant într-un acord de pace echitabil”, a spus președintele, adăugând că lumea așteaptă vești bune de la Istanbul.

Erdogan a spus că va pleca la Tașkent, dar ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu va rămâne în Turcia pentru restul întâlnirilor și va fi gata să ofere asistență dacă va fi nevoie.

„Știu că nu veți ezita să luați inițiativa de a re-facilita pacea”, a spus el.

Delegațiile ruse și ucrainene au sosit luni la Istanbul. Ei se întâlnesc la biroul de lucru Dolmabahçe din cartierul Beşiktaş din Istanbul.

Ankara a găzduit miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei la Antalya la începutul acestei luni. Miniștrii de externe Serghei Lavrov al Rusiei și Dmytro Kuleba al Ucrainei s-au întâlnit pentru discuții în stațiunea turcă Antalya, la care a participat și Çavuşoğlu. Discuțiile au fost în mare parte neconcludente, dar Ankara consideră că s-au desfășurat deloc un succes.

Menținându-și poziția neutră și echilibrată, Turcia își continuă eforturile diplomatice de detensionare a conflictului din Ucraina, îndemnând toate părțile să-și exercite reținerea. Ankara s-a opus sancțiunilor internaționale menite să izoleze Moscova, dar și-a închis și strâmtoarea pentru a împiedica unele nave rusești să treacă prin ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.