Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Fântâni de rocă topită ieşind din fisurile solului: un vulcan din Islanda a erupt violent / Anunţul Biroului meteorologic islandez

mediafax.ro
vulcan

Un vulcan din Islanda, de pe peninsula Reykjanes, a erupt din nou, sâmbătă, a anunţat biroul de meteorologie al ţării, potrivit Reuters. Din decembrie până acum, vulcanul a erupt de patru ori, informează news.ro.

Imaginile transmise în direct din zonă au arătat fântâni de rocă topită ieşind din fisurile din sol, după ce autorităţile au avertizat timp de mai multe săptămâni că o erupţie este iminentă în peninsula Reykjanes, la sud de capitala Islandei, Reykjavik.

 

“Atenţie: A început o erupţie în Reykjanes", a anunţat Biroul meteorologic islandez pe site-ul său, în timp ce site-ul aeroportului Keflavik din Reykjavik, aflat în apropiere, arăta că acesta a rămas deschis atât pentru plecări, cât şi pentru sosiri.

Islanda are peste 30 de vulcani activi

Islanda are peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insulă o destinaţie preferată pentru turismul vulcanic - un segment de nişă care atrage mii de turişti în căutare de senzaţii tari.

În 2010, norii de cenuşă proveniţi de la erupţiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în zone extinse din Europa, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri şi forţând sute de islandezi să îşi evacueze locuinţele.

 

Erupţiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt aşa-numitele erupţii de fisură, care de obicei nu provoacă explozii mari sau dispersii semnificative de cenuşă în stratosferă.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă se tem că acestea ar putea continua timp de zeci de ani, iar autorităţile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă în flăcări departe de case şi de infrastructura critică.

Ultima erupţie a vulcanului a avut loc la începutul lunii februarie, întrerupând încălzirea urbană pentru peste 20.000 de persoane, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumurile şi conductele, în timp ce o erupţie din ianuarie a ars până la temelii mai multe case dintr-un oraş pescăresc.

Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari ale planetei, Islanda este un punct fierbinte seismic şi vulcanic, întrucât cele două plăci se deplasează în direcţii opuse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.