Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Festivalul de Film de la Goteborg propune proiecţii cinematografice după şedinţe de hipnoză

filme, cinema, cinematograf

Festivalul de Film de la Goteborg, cel mai amplu eveniment de profil organizat în Scandinavia, propune spectatorilor să asiste în această săptămână la proiecţii după 20 de minute de hipnoză, pentru a stimula astfel experienţa lor cinematografică, informează AFP.

"Am conceput acest cinema hipnotic pentru a fi experimentat înainte de vizionare, pentru a pune sub semnul întrebării ideile noastre despre felul de a privi un film şi a vedea modul în care această experienţă este afectată când vedem un film într-o manieră diferită", a declarat Jonas Holmberg, directorul Festivalului de Film de la Goteborg, conform Agerpres.

Prima sesiune experimentală s-a desfăşurat duminică seară în faţa unui public limitat din cauza pandemiei de COVID-19 la doar câteva zeci de spectatori. Încredinţaţi specialistului în hipnoză Fredrik Praesto, spectatorii au asistat apoi la proiecţia filmului "Land of Dreams", regizat de cineasta iraniano-americană Shirin Neshat.

Urcat pe scenă în faţa unei mari spirale hipnotice, expertul scandinav şi-a început şedinţa cu câteva exerciţii fizice - precum apropierea palmelor ca şi cum acestea ar fi magneţi -, înainte de a învârti spirala şi de a cere spectatorilor să îşi închidă ochii.

După o numărătoare de 20 de secunde, spectatorii au redeschis ochii şi filmul a început. La sfârşitul proiecţiei, a urmat o altă numărătoare de 10 secunde, care ar fi trebuit, potrivit aceluiaşi expert, să pună capăt stării de hipnoză.

Senzaţiile resimţite au variat de la o formă de stupoare şi până la o concentrare mult puternică, au povestit participanţii la experiment.

"Te debarasezi de toate zgomotele şi sursele de distragere şi, prin intermediul sunetului, intri cu adevărat în film. Exact aşa cum ne-a spus el: 'atingeţi asta, simţiţi asta, simţiţi acest miros', am avut o concentrare mai bună", a declarat Jonna Blumborg, o tânără spectatoare.

"Am încercat să fac lucrurile pe care el ni le-a cerut: să simţim texturile ţesăturilor, pielii, părului, etc. Şi a fost mai uşor să ne concentrăm graţie atmosferei create, în întuneric total şi doar cu lumina ecranului", a adăugat prietena sa, Louise Nilsson.

Fredrik Sandsten spune că a intrat "într-o stare de spirit foarte agreabilă". "E greu de explicat. Hipnoza te face să intri într-o stare apropiată de stupoare", a adăugat el.

Festivalul de Film de la Goteborg, organizat în acest an în perioada 28 ianuarie - 6 februarie, este obişnuit cu experimentele ieşite din comun.

Anul trecut, pentru a se adapta la restricţiile anti-COVID-19, festivalul suedez a oferit o săptămână de proiecţii unei singure persoane, în farul construit pe o insulă pustie aflată în largul coastelor suedeze.

Persoana selectată a fost o infirmieră care era epuizată de ritmul intensiv în care a lucrat în timpul pandemiei de coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.