Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Filmul 'Cei opt munţi' a deschis festivalul 'Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România'

westcityradio.ro
filme cinema

Filmul "Cei opt munţi" de Felix Van Groeningen şi Charlotte Vandermeersch, inspirat din bestsellerul lui Paolo Cognetti şi câştigător al Premiului Special al Juriului la Cannes, a deschis luni seară, la Cinema Muzeul Ţăranului Român, cea de-a doua ediţie a "Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România".

Pietro şi Bruno, care aparţin unul oraşului iar celălalt vieţii rurale, devin prieteni din copilărie, iubesc muntele şi ambii îşi pierd taţii. Viaţa, care îi va duce întruna ba departe, ba aproape unul de celălalt, îi va supune unui examen greu, dar nu va distruge prietenia lor, se arată în prezentarea peliculei, potrivit Agerpres.

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a afirmat că festivalul dedicat noii cinematografii italiene prezintă în România arta cinematografică contemporană italiană.

"Cei de vârsta mea au cunoscut cinematografia italiană de pe vremea neorealismului şi am gustat filmele unor generaţii celebre de cineaşti. Acum, însă, trebuie să vedem ce se întâmplă astăzi în cinematografia italiană. (...) Trebuie să ne intereseze arta contemporană, pentru că această artă este viitorul patrimoniu cultural al României şi de mâine, şi al Europei", a spus Virgil Niţulescu în deschiderea evenimentului.

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, a fost de părere că festivalul "Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România" este "un proiect strategic".

"Anul trecut, la prima ediţie (n.r. a festivalului) răspunsul publicului a fost încurajator şi e important pentru noi să continuăm anul acesta făcând şi propuneri inovatoare. Avem o selecţie neconvenţională de filme, am gândit o formulă în care vom avea secţiuni de răspunsuri şi întrebări cu regizorii şi nu numai. Este un festival găzduit nu numai de capitala Bucureşti, ci şi de alte centre culturale ale României. Misiunea noastră este să oferim şi o imagine a Italiei contemporane, dincolo de felul în care arată ea în imaginarul colectiv. Există o industrie creatoare care este în slujba acestui obiectiv şi este o ţară care propune noi limbaje şi tematici", a spus ambasadorul.

El a precizat că proiectul a demarat în urmă cu un an, "la câteva zile după începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei".

"Şi anul acesta vrem să transmitem un mesaj foarte clar prin acest festival. Vrem să punem punct acestei barbarii şi vrem să subliniem încă o dată importanţa culturii în apărarea valorilor societăţii noastre", a subliniat Alfredo Durante Mangoni.

Directorul Institutului Cultural Italian, Laura Napolitano, a afirmat că a doua ediţie a festivalului "Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România" va fi una "mult mai ambiţioasă" decât prima ediţie.

Criticul de film italian Mario Sesti, directorul artistic al festivalului, a spus că filmul care deschide "Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România", "Cei opt munţi", este "un produs despre care putem spune că este european: un film cu regizori belgieni, o coproducţie Italia-Franţa, şi este inspirat de o carte scrisă de un scriitor italian".

"'Visuali Italiane' este un adevărat festival, în adevăratul sens al cuvântului, ca cele de la Veneţia, Cannes, Berlin, fiindcă vom avea alături de noi regizorii şi vă asigur că nu a fost nici măcar unul care să nu fie încântat să accepte această invitaţie", a precizat Mario Sesti.

Regizoarea Charlotte Vandermeersch a afirmat că realizarea filmului a fost "o adevărată aventură".

"Am filmat pe munţi, am filmat în văi, a fost o experienţă extraordinară", a mărturisit regizoarea.

Festivalul dedicat cinematografiei italiene va avea loc la Bucureşti (6 - 12 martie, Cinema Muzeul Ţăranului), Cluj-Napoca (21 - 26 martie, Cinema Arta şi Cinema Victoria) şi Timişoara (30 martie - 2 aprilie, Cinema Victoria).

În premieră în România va fi prezentată, sâmbătă, într-o proiecţie maraton, începând cu ora 17, miniseria în şase episoade "Exterior, noapte" / "Esterno Notte", semnată de consacratul cineast italian Marco Bellocchio, despre răpirea şi asasinarea lui Aldo Moro, cu Fabrizio Gifuni, Margherita Buy, Toni Servillo, Fausto Russo Alessi, Gabriel Montesi, Daniela Marra.

"Reevocarea răpirii lui Aldo Moro şi a celor 55 de zile până la găsirea cadavrului său, devin în mâinile lui Marco Bellocchio o ocazie unică pentru a pune în scenă, a explora şi a bulversa locurile istorice şi sociale atinse dintotdeauna, cu înverşunare în filmele sale: puterea şi familia. (...) Rezultatul este o serie care alternează fragmente de claritate istoriografică şi romanescă, cu inserţii de irealitate pură, cinismul politicii şi delicateţea celor mai calde sentimente", se arată în prezentarea miniseriei.

La proiecţie va fi prezentă şi coscenarista Ludovica Rampoldi.

Printre filmele care vor putea fi urmărite în cadrul celei de-a doua ediţii a "Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România" se numără "Atlantida" (regia Yuri Ancarani), "Pentru Chiara" (regia Jonas Carpignano), "Spărgătorul de oase" (regia Vincenzo Pirrotta), "Eu şi Spotty" (regia Cosimo Gomez) sau "Milano calibrul 9" (regia Ferdinando Di Leo).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.