Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Filmul evenimentelor de la Miercurea Ciuc: Ministrul Tanczos Barna, 'imnul secuiesc' și o acuzație falsă

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a fost acuzat de deputatul AUR Dan Tanasă că a îngenunchiat la intonarea „imnului secuiesc”, la finalul meciului de hochei dintre SC Miercurea Ciuc și Steaua București. Acuzația a fost preluată în presă, cu fotografia furnizată de deputatul AUR, însă nimeni nu a cercetat ce s-a întâmplat în realitate la meciul de hochei la care a asistat un ministru din Guvernul României.

STIRIPESURSE.RO a obținut mai multe înregistrări video care arată ordinea evenimentelor și gestul făcut de ministrul Tanczos Barna.

La începutul meciului, pe arena din Miercurea Ciuc a răsunat imnul României. Momentul a fost tratat cu respect atât de jucătorii celor două echipe, cât și de spectatori, care au aplaudat.

La finalul meciului câștigat de echipa din Miercurea Ciuc cu scorul de 5-0, jucătorii gazdă au cântat, alături de suporteri, „imnul secuiesc”, după cum se poate vedea în înregistrarea de mai jos. Așa cum ne-am obișnuit, fiind vorba despre un public format din etnici maghiari, s-a scandat la final și numele Ungariei.

După momentul intonării „imnului secuiesc”, a urmat un moment care face parte din tradiția echipei locale de hochei: jucătorii și staff-ul tehnic au îngenunchiat în fața tribunei, în timp ce suporterii scandau în stilul oricărei galerii. La acest din urmă moment a participat și ministrul mediului, Tanczos Barna.

„Este cunoscut faptul că sunt suporter al echipei de hochei Sport Club Miercurea Ciuc. Susținerea unei echipe sportive nu este incompatibilă cu nicio altă calitate, nu este nici ilegal, nici imoral. În contrast, propagarea minciunii și articolele de presă bazate pe atacuri naționaliste sunt cel puțin imorale, dar contravin și Codului deontologic al jurnalistului. Referitor la meciul dintre Sport Club Miercurea Ciuc și Steaua: la începutul partidei s-a intonat imnul național al României, iar la sfârșit imnul secuiesc (obicei împământenit de altfel de câteva decenii). Tot stadionul a stat în picioare la ambele. Pentru necunoscători: faza cu statul într-un genunchi este un joc între galerie și echipa de hochei, după meciurile câștigate”, a declarat ministrul Barna, pentru stiripesurse.ro.

Explicațiile ministrului UDMR nu au fost considerate mulțumitoare de deputatul AUR Dan Tanasă, care l-a acuzat că „este un promotor al separatismului pe criterii etnice în România”, făcând trimitere la alte evenimente și provocându-l „să îngenuncheze și să sarute drapelul României la sărbătorile naționale, așa cum s-a încetățenit de ani de zile printre demnitarii statului român”. Semn că și după această acuzație, care s-a dovedit a fi falsă, tensiunile interetnice sunt departe de a se potoli în așa-zisul Ținut Secuiesc, unde niciuna dintre părți nu pare dispusă la prea multe concesii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.