Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Florin Cîțu confirmă că prețul la energia electrică va EXPLODA: 'Prețurile cresc și nu mi se pare normal'

Energia electrică va deveni o ”scumpă”! La propriu, pentru că prețurile au crescut și urmează să explodeze la iarnă, ceea ce va da peste cap nu doar facturile la electricitate, ci va majora prețurile la aproape toate produsele.

Florin Cîțu a recunoscut că problema nu poate fi rezolvată prea curând, nici măcar pentru consumatorii cu bani puțini. Premierul a spus că vrea să grăbească votarea unei legi, care acum se află la Camera Deputaților, dar ea ar putea fi pusă în aplicare abia de la anul.

Citește și: România are cel mai mare preț al energiei din UE - Cum explică ministrul Finanțelor această situație/ VIDEO

”Pentru termen mediu şi lung, soluţiile sunt investiţiile. Nu există altă soluţie. Dacă vrem să rezolvăm problema energiei, a producţiei de energie şi să avem energie, să nu avem aceste fluctuaţii ale preţurilor, avem nevoie de o capacitate de producţie internă mai mare. De aceea avem şi acel memorandum cu Statele Unite pentru încă două reactoare, cu reconfigurarea reactorului 1 şi cele două, 3 şi 4, şi alte proiecte de energie pe care le avem astăzi. În plus, trebuie să creştem şi conectivitatea, pentru că şi aici ajută. Sunt ţări în UE care au energie la un moment dat mai ieftină şi putem să importăm de acolo mai ieftin. Deci, lucrăm pe mai multe paliere. Am vrut să am o imagine clară, să ştiu cum alocăm resursele pe următorii ani. Pentru finalul acestui an, există acest risc, riscul de a avea - şi este un risc real, aici trebuie să fim foarte oneşti şi transparenţi cu oamenii - o creştere a preţului la iarnă. Şi atunci am cerut şi ministrului Energiei, dar voi avea discuţii şi în Coaliţia de guvernare, să grăbim legea consumatorului vulnerabil, care a trecut de Guvern foarte repede, se află la Senat. Aş vrea să grăbim termenele. Ea intra în vigoare de anul viitor, din octombrie parcă. Aş vrea să aduc totul la 1 ianuarie 2022. Dar, asta nu ajunge.

Citește și: Cîțu refuză iar să spună dacă s-a drogat sau nu: 'Nu are sens aceasta întrebare, chiar nu are sens' / VIDEO

Preţurile s-ar putea să aibă impact pentru foarte multe familii din România, familii cu venit mediu, şi atunci trebuie să găsim o soluţie pentru această iarnă. Sunt câteva idei la care mă gândesc pentru această iarnă de a reduce factura pe care aceşti oameni o vor plăti. Sunt tot felul de compensări, de exemplu, a compensa o parte din factură, să o susţinem de la bugetul de stat, pentru că este un an special cu această creştere a preţului care a venit şi este mai mare decât media. În acelaşi timp, am aflat astăzi că preţurile medii din România sunt la media UE - 63 de euro, de exemplu -, dar veniturile nu sunt acolo. Şi atunci, preocuparea mea este, pe lângă a rezolva problema aceasta pentru iarnă, de a veni cu investiţii în continuare, pentru că noi trebuie să creştem veniturile în România. Ăsta este, de fapt, obiectivul acestei guvernări. (...) Trebuie să fim oneşti şi transparenţi că există un risc. Nu ştim exact în termeni procentuali, dar oricum preţurile cresc şi nu mi se pare normal. (...) Deci, vreau să rezolvăm problema cu consumatorul vulnerabil, pentru că este stringentă, dar, după aceea, aş vrea şi pentru o parte din ceilalţi cetăţeni, care vor avea, poate, o factură de plată mai mare, nu suntem siguri, dar poate, aş vrea să avem soluţia gata pregătită, ca să putem să o implementăm imediat.

Citește și: Fără soluții pentru explozia prețurilor la energie și gaze - Premierul Cîțu anunță reluarea discuțiilor săptămâna viitoare

S-ar putea face o sesiune extraordinară, este o problemă importantă pe care trebuie să o rezolvăm cât mai repede. Am găsit surse de finanțare.

Pentru ceilalți, cei care nu sunt consumatori vulnerabili, ne gândim la compensații, dar numai pentru acest an. Noi suntem importatori net de energie, trebuie să creștem capacitatea de producție. Suntem dependenți de prețul internațional.

Nu putem să închidem sursele de energie pe care le avem azi pentru că vom depinde de import. ”, a spus Florin Cîțu la TVR 1, joi seara.

Citește și: Nereguli descoperite de Florin Cîțu! A chemat Consiliul Concurenței: 'Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.